ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Λύση δυο κρατών προτείνει εκ νέου ο Άντονι Μπλίνκεν

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Λύση δυο κρατών προτείνει εκ νέου ο Άντονι Μπλίνκεν
Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Τρίτη AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να μειώσουν τις εντάσεις κατά την επίσκεψή του στην περιοχή όπου σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας των τελευταίων χρόνων, επαναβεβαιώνοντας πως το όραμα για ειρήνη είναι ο «μοναδικός δρόμος» μπροστά.

Αν και επικέντρωσε την κριτική του σε ένα επεισόδιο με παλαιστινιακούς πυροβολισμούς έξω από μια συναγωγή που έθεσε το Ισραήλ σε υψηλό συναγερμό, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια εορτασμού ή εκδίκησης για μια τέτοια αιματοχυσία.

Επτά άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην επίθεση της Παρασκευής από έναν άνδρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ο οποίος σκοτώθηκε κι εκείνος από την αστυνομία. Ο Παλαιστίνιος δεν είχε γνωστούς δεσμούς με οργανώσεις μαχητών.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Ισραήλ διεξήγαγε μια ασυνήθιστα βαθιά επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας δέκα κατοίκους, οι περισσότεροι ένοπλοι. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, σκοτώθηκαν στα επεισόδια βίας που κλιμακώνονται από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

«Είναι ευθύνη του καθενός να κάνει βήματα για να μειώσει τις εντάσεις αντί να τις πυροδοτεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά την προσγείωσή του στο Τελ Αβίβ.

Είπε πως το μακελειό της Παρασκευής «ήταν κάτι περισσότερο από μια επίθεση εναντίον ανθρώπων. Ήταν επίσης μια επίθεση στην καθολική πράξη της άσκησης της πίστης του καθενός. Την καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους. Και καταδικάζουμε όλους εκείνους που γιορτάζουν αυτές και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες που παίρνουν αθώες ζωές, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το θύμα ή τι πιστεύει. Οι εκκλήσεις για εκδίκηση εναντίον περισσότερο αθώων θυμάτων δεν είναι η απάντηση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο θα συναντήσει αργότερα μέσασ την ημέρα ο Μπλίνκεν, ζήτησε περισσότεροι πολίτες να φέρουν όπλα ως προληπτικό μέτρο για τέτοιες επιθέσεις στον δρόμο. Προειδοποίησε όμως επίσης τους Ισραηλινούς να μην καταφεύγουν στην εκδικητική βία.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αύριο Τρίτη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν τη Δευτέρα φωτιά σε δύο αυτοκίνητα κοντά στην πόλη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη και σε ένα σπίτι κοντά στη Ραμάλα, έπειτα από μια παρόμοια επίθεση την Κυριακή.

Αλλού στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν έναν 26χρονο σε σημείο ελέγχου. Σύμφωνα με τον στρατό, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του άνδρα αφού εκείνος εμβόλισε έναν από αυτούς και είχε επιχειρήσει να διαφύγει τον έλεγχο.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ διεξήχθη το 2014.

Η νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Νετανιάχου περιλαμβάνει εταίρους που αντιτίθενται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και ο έλεγχος στα παλαιστινιακά εδάφη ασκείται από τον Αμπάς, που τάσσεται υπέρ της διπλωματίας, και τους αντίπαλούς του ισλαμιστές της Χαμάς, που ορκίζονται στην καταστροφή του Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον παραμένει «πιστός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών έπειτα από διαπραγματεύσεις του μοναδικού δρόμου για μια σταθερή επίλυση στη σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν νωρίτερα τη Δευτέρα στο Κάιρο.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ωστόσο πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης για μια λύση δύο κρατών έχει φθάσει σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και την Έρευνα, μόνο το 33% των Παλαιστινίων και το 34% των Ισραηλινών Εβραίων λένε ότι την υποστηρίζουν, σε μια σημαντική μείωση των ποσοστών σε σχέση με τα στοιχεία του 2020.

Τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων και το 53% των Ισραηλινών Εβραίων λένε πως αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ