ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εκκενώθηκε καταυλισμός με 2000 μετανάστες βόρεια του Παρισιού

Γαλλία: Εκκενώθηκε καταυλισμός με 2000 μετανάστες βόρεια του Παρισιού
REUTERS/ BORJA SUAREZ

Στην εκκένωση καταυλισμού με περίπου 2.000 μετανάστες από το βόρειο Παρίσι οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε περίπου 60 κέντρα φιλοξενίας, προχώρησαν σήμερα οι αρχές στη Γαλλία.

Από νωρίς το πρωί οι μετανάστες άρχισαν να συρρέουν μαζικά στο σημείο αναχώρησης των λεωφορείων, από φόβο μήπως δεν καταφέρουν να ανέβουν σε αυτά, δυσχεραίνοντας την όλη επιχείρηση. Στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικοί οι οποίοι τους συγκρατούσαν και συντόνιζαν την επιχείρηση.

Οι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ζούσαν επί εβδομάδες μέσα σε σκηνές, μεταφέρθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας, κυρίως γυμναστήρια, στην περιφέρεια του Παρισιού.

Σύμφωνα με την χθεσινή καταμέτρηση στον εν λόγω καταυλισμό ζούσαν περίπου 1.300 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία, ωστόσο στον έλεγχο που έγινε το πρωί, τη στιγμή της εκκένωσης υπήρχαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου Αν Ινταλγκό σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ελήφθησαν πολλά μέτρα καθώς "ήταν γνωστό ότι θα γινόταν επιχείρηση εκκένωσης και επανεγκατάστασης".

Η υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κος από την πλευρά της, η οποία βρισκόταν στο σημείο, υπογράμμισε ότι "πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι χώροι υποδοχής προσφύγων σε όλη την επικράτεια, το Παρίσι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του".

Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό, ο οποίος είχε εκκενωθεί ήδη πριν από ένα μήνα πριν γεμίσει ξανά από σκηνές, επικρατούσαν πολύ κακές συνθήκες υγιεινής. Την περασμένη εβδομάδα, η μη κυβερνητική οργάνωση "Γιατροί του κόσμου" είχε κάνει λόγο για κρούσματα φυματίωσης, ασθένειας που μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσιασθεί στους καταυλισμούς της Γαλλίας.

Απέναντι σε αυτή τη συμφόρηση, η δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τη δημιουργία ανθρωπιστικού καταυλισμού για πρόσφυγες στην πρωτεύουσα που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί γύρω στα τέλη του καλοκαιριού.

Η εκκένωση του εν λόγω καταυλισμού είναι η 23η επιχείρηση που γίνεται στο Παρίσι από τον Ιούνιο του 2015, όπου η μεταναστευτική πίεση συνεχίζει να είναι μεγάλη πρόκληση για τις αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ