ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στη φυλακή ο ύποπτος για τις επιθέσεις στις εκκλησίες

Ισπανία: Στη φυλακή ο ύποπτος για τις επιθέσεις στις εκκλησίες
Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Κάντζαα έδρασε μόνος του AP/Juan Carlos Toro

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις με ματσέτα σε δύο εκκλησίες της νότιας Ισπανίας, την περασμένη εβδομάδα, προφυλακίστηκε, ανακοίνωσε ο δικαστής που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Χοακίν Γκαντέα άσκησε δίωξη στον 25χρονο Μαροκινό Γιασίν Κάντζαα για «ανθρωποκτονία με τρομοκρατική πρόθεση» και πολλές σωματικές βλάβες, αφού φέρεται ότι σκότωσε έναν νεωκόρο και τραυμάτισε άλλους τέσσερις ανθρώπους στην πόλη Αλχεθίρας στις 25 Ιανουαρίου.

Ο Κάντζαα συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση. Είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που εξτρεμιστές ισλαμιστές εξαπολύουν επίθεση στην Ισπανία – η προηγούμενη είχε σημειωθεί στην Καταλωνία το 2017, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 200.

Εάν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κάντζαα εξαπέλυσε τζιχαντιστική επίθεση τόσο εναντίον ιερωμένων της Καθολικής Εκκλησίας όσο και εναντίον μουσουλμάνων που, κατά την άποψή του, δεν τηρούν τις διδαχές του Κορανίου. Ένα από τα θύματά του ήταν ένας Μαροκινός πολίτης τον οποίο θεωρούσε «άπιστο» επειδή νόμιζε ότι είχε απαρνηθεί τη μουσουλμανική πίστη.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Κάντζαα έδρασε μόνος αφού δεν βρήκαν αποδείξεις ότι είχε ορκιστεί πίστη σε οποιαδήποτε οργάνωση.

Η αστυνομία περιγράφει τον δράστη ως «ασταθή» και θεωρεί ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άνθρωποι που τον γνώριζαν κατέθεσαν ότι άλλαξε εντελώς μέσα σε ένα-ενάμιση μήνα πριν από την επίθεση και ότι μέχρι τότε είχε μια «φυσιολογική» ζωή.

Οι συγκάτοικοί του ανέφεραν ότι ο Κάντζαα, που παλιότερα έπινε αλκοόλ και κάπνιζε χασίς, κάποια στιγμή άλλαξε εντελώς συνήθειες και άρχισε να ακούει κηρύγματα στο κινητό του τηλέφωνο.

Ένας γείτονάς του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο νεαρός Μαροκινός «δεν ήταν στα καλά του» και ότι «άλλαξε συμπεριφορά», άφησε γενειάδα και φορούσε μόνο τζελάμπα.

Ο Κάντζαα κατηγορείται ότι επιτέθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στον 74χρονο ιερέα της εκκλησίας του Σιν Ισίντρο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στον λαιμό. Στη συνέχεια πήγε στην εκκλησία Νουέστρα Σενιόρα δε λα Πάλμα, που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα, και σκότωσε τον 60χρονο νεωκόρο ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ