ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Κίεβο για τον Ορμπάν: Να σταματήσει την «αντι-ουκρανική ρητορική»

Οργή στο Κίεβο για τον Ορμπάν: Να σταματήσει την «αντι-ουκρανική ρητορική»
Η Ουγγαρία έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε σήμερα στον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για τα «υποτιμητικά» σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και κάλεσε τη Βουδαπέστη να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε αντι-ουκρανική ρητορική.

Ο Ούγγρος πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού ο εκπρόσωπός του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Όρμπαν είχε πει σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είναι μια ουδέτερη ζώνη και τη συνέκρινε με το Αφγανιστάν.

Στον πρέσβη Ίστβαν Ιζντγιάρτο επιδόθηκε «έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις πρόσφατες απαξιωτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

«Τονίστηκε στον Ούγγρο διπλωμάτη ότι η αντι-ουκρανική ρητορική, η οποία ακούγεται από την ουγγρική ηγεσία εδώ και πολύ καιρό, είναι απολύτως απαράδεκτη και προκαλεί σοβαρή ζημιά στις ουκρανο-ουγγρικές σχέσεις».

Το υπουργείο πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του: «Η ουγγρική πλευρά παροτρύνθηκε να σταματήσει αυτή την αρνητική τάση, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ουγγαρία έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι απέτυχαν να αποδυναμώσουν ουσιαστικά τη Μόσχα και ότι κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ πέρυσι επέλεξε να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Το Κίεβο είχε διαμαρτυρηθεί πέρυσι στην Ουγγαρία, όταν ο Όρμπαν πήγε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας κασκόλ που, όπως είπε, απεικόνιζε κάποια ουκρανικά εδάφη ως τμήμα της Ουγγαρίας.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για αυτό που η Ουγγαρία χαρακτήρισε ως περιορισμό του δικαιώματος των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, αφού η Ουκρανία ψήφισε νόμο το 2017 που περιόριζε τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.