ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό ξανά η Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο

Σε απεργιακό κλοιό ξανά η Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο
Η γαλλική κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν αμετακίνητη στις θέσεις της AP Photo

Τα γαλλικά συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στις 7 και τις 11 Φεβρουαρίου.

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού των συνδικάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν απόψε.

Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της 19ης Ιανουαρίου, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν 1,272 εκατ. άνθρωποι. Το συνδικάτο CGT πάντως ανακοίνωσε πολύ υψηλότερο αριθμό, 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτών.

Στο Παρίσι το υπουργείο έκανε λόγο για 87.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις και το CGT για 500.000.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν αμετακίνητη στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει «να καταστρέψει τη χώρα».

Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, «δεν θα πάει πολύ μακριά», ενώ προσθέτει πως «Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί», όπως έκρινε.

Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου «Αναγέννηση» δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ