ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Kαταγγέλλει την οικονομική αποικιοκρατία - «Κάτω τα χέρια από την Αφρική»

Πάπας Φραγκίσκος: Kαταγγέλλει την οικονομική αποικιοκρατία - «Κάτω τα χέρια από την Αφρική»
Ο Πάπας κατήγγειλε τις συγκρούσεις που συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα και την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων της από ξένες δυνάμεις AP/Gregorio Borgia

Στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, τον οποίο υποδέχτηκε πλήθος κόσμου με επευφημίες από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ndjili ως το Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή υποδοχής.

Στην πρώτη του ομιλία κατά την άφιξή του ο Πάπας κατήγγειλε τις συγκρούσεις που συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα και την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων της από ξένες δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «στοιχειωμένη από τον πόλεμο, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνεχίζει να υποφέρει εντός των συνόρων της συγκρούσεις και αναγκαστική μετανάστευση, καθώς και τρομερές μορφές εκμετάλλευσης ανάξιες για την ανθρωπότητα.

Η Αφρική υφίσταται εκμετάλλευση, και αυτό είναι τρομερό. Στην πραγματικότητα, μετά την πολιτική, εξαπολύθηκε μια εξίσου υποδουλωτική οικονομική αποικιοκρατία. Έτσι, αυτή η ευρέως λεηλατημένη χώρα δεν καταφέρνει να επωφεληθεί επαρκώς από τους τεράστιους πόρους της. Έχει επιτευχθεί το παράδοξο ότι η καρποί αυτής της γης την απομακρύνουν από τους κατοίκους της. Το δηλητήριο της απληστίας έχει βάψει τα διαμάντια της με αίμα».

Ο πάπας προέτρεψε τις οικονομικές δυνάμεις που μαστίζουν την Αφρική να μεταβάλλουν τη στάση τους.AP/Gregorio Borgia

Επίσης, προέτρεψε τις οικονομικές δυνάμεις που μαστίζουν την Αφρική να μεταβάλλουν τη στάση τους.

«Κάτω τα χέρια από την Αφρική! Σταματήστε να πνίγετε την Αφρική. Η Αφρική δεν είναι ορυχείο για εκμετάλλευση, ούτε για λεηλασία. Αφήστε την Αφρική να είναι ο πρωταγωνιστής της μοίρας της» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Φραγκίσκος παρότρυνε τον λαό του Κονγκό να απορρίψει τη βία. Ξεκίνησε ένα εξαήμερο ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που θα καταλήξει στο Νότιο Σουδάν σε μια οικουμενική αποστολή, στην οποία θα συνοδεύεται από τον Αγγλικανό Προκαθήμενο και τον Συντονιστή της Εκκλησίας της Σκωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ