ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι ευρωβουλευτές εγκαινιάζουν ιστότοπο καταγραφής για το «υπόγειο λόμπινγκ»

ΕΕ: Οι ευρωβουλευτές εγκαινιάζουν ιστότοπο καταγραφής για το «υπόγειο λόμπινγκ»
Το ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με «υπόγειο λόμπινγκ» από ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Μια ομάδα ευρωβουλευτών εγκαινιάζει έναν ιστότοπο για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους αξιωματούχους της ΕΕ, που θα προειδοποιεί σχετικά με το «υπόγειο λόμπινγκ» από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και άλλες ομάδες συμφερόντων.

Ο Πολ Τανγκ, ένας Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής που ηγείται της πρωτοβουλίας, είπε ότι ο ιστότοπος αυτός ήταν απαραίτητος, καθώς το ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με «υπόγειο λόμπινγκ» από ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του. Ανέφερε πρακτικές όπως το λεγόμενο ‘astroturfing’, όπου μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν οργανισμούς-βιτρίνα για να εκπροσωπήσουν υπογείως τα συμφέροντά τους.

Ο κρυπτογραφημένος ιστότοπος, lobbyleaks.eu, θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε, να αφήνει ανώνυμες καταγγελίες σχετικά με ύποπτες τακτικές λόμπι. Είναι βασισμένο σε γερμανική πρωτοβουλία και οι καταγγελίες θα διερευνώνται από τη γερμανική ΜΚΟ LobbyControl και μια ομάδα με έδρα τις Βρυξέλλες, το Corporate Europe Observatory, το οποίο παρακολουθεί τις προσπάθειες επηρεασμού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Guardian, o Τανγκ, ευρωβουλευτής από το 2014, είπε ότι το λόμπινγκ ήταν «μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής», αλλά έγινε προβληματικό, όταν ομάδες συμφερόντων προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από οργανισμούς-βιτρίνα ή στόχευαν πολιτικούς με εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι ευρωβουλευτές ψήφιζαν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, νομοθεσίες ορόσημο για τη ρύθμιση των μεγάλων εταιρειών Διαδικτύου, περίμενε έντονο ενδιαφέρον από τις επηρεαζόμενες εταιρείες, αλλά δεν είχε ποτέ φανταστεί το «μη συμβατικό λόμπινγκ» που θα ακολουθούσε.

Όπως είπε, μόνο μετά την ψήφιση των νόμων, ανακάλυψε τον βαθμό στον οποίο ο ίδιος και άλλοι ευρωβουλευτές είχαν «βομβαρδιστεί» με στοχευμένες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ, υπάρχει το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, μια βάση δεδομένων ομάδων συμφερόντων, εταιρειών και ατόμων που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Το μητρώο διαφάνειας, το οποίο διαχειρίζονται τα τρία κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – έχει σχεδόν 12.500 εγγραφές. Η εγγραφή στο μητρώο συχνά παρουσιάζεται ως σήμα νομιμότητας. Οι λομπίστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο εάν βρίσκονται στη βάση δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ