ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: «Η Καϊλή προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ» λέει γαλλίδα ευρωβουλευτής

Qatar Gate: «Η Καϊλή προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ» λέει γαλλίδα ευρωβουλευτής
«Έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια την επιρροή του Κατάρ στην ομιλία της Εύας Καϊλή», υποστήριξε η Ομπρί INTIME/European Union

Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή και την εμπλοκή της στην υπόθεση Qatar Gate έκανε η γαλλίδα ευρωβουλευτής, Μανόν Ομπρί, η οποία και συνέταξε την έκθεση για την άρση ασυλίας των Ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

«Πώς γίνεται να υπάρχει δικαιολογία για έναν ευρωβουλευτή να δέχεται χρήματα; Ξέρετε οι ευρωβουλευτές ήδη πληρώνονται καλά και τα χρήματα αρκούν για να ζήσουν», δηλώνει η συμπρόεδρος της Ομάδας της Αρστεράς Μανόν Ομπρί.

«Έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια την επιρροή του Κατάρ στην ομιλία της Εύας Καϊλή», υποστήριξε η Ομπρί, οποία μίλησε στον Alpha και συνέδεσε τις βαλίτσες που είχαν τα μετρητά με την Εύα Καϊλή. Όπως είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ασκούσε επιρροή και διαφήμιζε το Κατάρ.

«Όταν άκουσα την Εύα Καϊλή τον Νοέμβριο να μιλάει για το Κατάρ, κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτή δεν είναι μία ομιλία με κανονικές επισημάνσεις, προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια τον αντίκτυπο αυτής της επιρροής. Γιατί όλοι αυτοί οι Ευρωβουλευτές υπερασπίζονται τόσο σθεναρά τα συμφέροντα του Κατάρ; Όμως, δεν μπορούσα να γνωρίζω τότε ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με χρήματα», δήλωσε η Μανόν Ομπρί.

Σύμφωνα με όσα είπε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής το Κατάρ, εκείνες τις μέρες, της έστειλε επείγουσα πρόσκληση για συνάντηση, καθώς είχε αντιδράσει σχετικά με τα όσα γίνονταν, αλλά εκείνη την απέρριψε.

Η Μανόν Ομπρί συμπλήρωσε ωστόσο ότι άλλοι τη δέχθηκαν, «φωτογραφίζοντας» την Εύα Καϊλή. «Είχε μεγάλη επιρροή εντός της ομάδας των Σοσιαλιστών, ώστε να μας αποτρέψει να περάσουμε το ψήφισμα κατά του Κατάρ. Και απ' ό,τι φαίνεται άσκησε μεγάλη επιρροή για αυτό», είπε.

Άρση ασυλίας για Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

Εν τω μεταξύ, την άρση ασυλίας για τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση του Qatar Gate, αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης (2/2) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ζήτημα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ψηφίζοντας με ανάταση χειρός, είπε «Ναι» στην άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.

Η εν λόγω εξέλιξη, διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις βελγικές αρχές, αυξάνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω συλλήψεων.

Ο Κοτσολίνο, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου με χώρες του Μαγκρέμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, κατηγορείται ότι δέχθηκε χρήματα για να εμποδίσει ψηφίσματα που βλάπτουν τα συμφέροντα χωρών εκτός της ΕΕ. Ο Ταραμπέλα είναι ύποπτος για δωροδοκία έως και 140.000 ευρώ για να υιοθετήσει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ζητήσει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν μέχρι την Ολομέλεια της 13ης Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο.

Το σκάνδαλο Qatar Gate έχει συνταράξει συθέμελα τις Βρυξέλλες, με ευρωβουλευτές και αξιωματούχους να σημειώνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ