ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Συνομιλίες Ζελένσκι με την ηγεσία της ΕΕ – Στο τραπέζι κυρώσεις και ένταξη στην ΕΕ

Πόλεμος Ουκρανία: Συνομιλίες Ζελένσκι με την ηγεσία της ΕΕ – Στο τραπέζι κυρώσεις και ένταξη στην ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν κατ' ιδίαν να μετριάσουν τις προσδοκίες της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχουν σήμερα, Παρασκευή (2/2), στο Κίεβο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών περιλαμβάνονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και το ζήτημα ένταξης στης Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στο Κίεβο με τρένο την Πέμπτη, ένα συμβολικό ταξίδι για να δείξει την υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς πλησιάζει η πρώτη, μαύρη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ανώτερα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ συναντήθηκαν ήδη με τους ομολόγους τους στην ουκρανική κυβέρνηση, ενώ η Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα έχουν συνομιλίες με τον Ζελένσκι αργότερα την Παρασκευή.

Ο Ζελένσκι ζήτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας από την ΕΕ, αλλά οι νέες κυρώσεις που προετοιμάζει το μπλοκ δεν θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κυβέρνησής του, αναφέρει το reuters.

«Βλέπουμε σήμερα ότι ο ρυθμός των κυρώσεων στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί λίγο», είπε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το τρομοκρατικό κράτος αυξάνει τον ρυθμό προσαρμογής στις κυρώσεις. Θα πρέπει να επιλυθεί. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, αφήνοντάς την πίσω κατά μια γενιά», δήλωσε ο Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη. «Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς ένα χρόνο από την έναρξη της εισβολής, στοχεύουμε να έχουμε το 10ο πακέτο κυρώσεων».

Η ΕΕ θα μετριάσει τις ελπίδες της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν επίσης κατ' ιδίαν να μετριάσουν τις προσδοκίες της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας αρνητικές δημόσιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το ηθικό και να βλάψουν τις προσπάθειες του Ζελένσκι να προβάλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τους Ουκρανούς.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι οι προσδοκίες του Κιέβου για γρήγορες ενταξιακές συνομιλίες δεν είναι ρεαλιστικές.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία, αξίζει να ξεκινήσει από «φέτος» τις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, είπε στο Politico ότι η χώρα του είχε «ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ