ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Ζελένσκι: Αξίζει να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για ένταξη στην ΕΕ

Ουκρανία - Ζελένσκι: Αξίζει να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για ένταξη στην ΕΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης AP Photo

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία, αξίζει να ξεκινήσει από «φέτος» τις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Νομίζω ότι η Ουκρανία αξίζει να ξεκινήσει φέτος τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζελένσκι την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Κίεβο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία, επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2022, φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής αύριο, Παρασκευή, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άφιξή της στο Κίεβο την Πέμπτη, συνοδευόμενη από τους επιτρόπους της.

«Χαίρομαι που επέστρεψα στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων», έγραψε στο Twitter. «Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και σχεδόν δεκαπέντε Ευρωπαίους Επιτρόπους που αναμένεται να συναντήσουν τους συναδέλφους τους στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε αυτή την επίσκεψη «ισχυρό σύμβολο» της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία "απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση" της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε τον Μάιο ότι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαρκέσει «δεκαετίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ