ΚΟΣΜΟΣ

Η εμφύτευση ιστών ανθρώπινου εγκεφάλου σε αρουραίους, ελπίδα για νέες θεραπείες

Η εμφύτευση ιστών ανθρώπινου εγκεφάλου σε αρουραίους, ελπίδα για νέες θεραπείες
Η ομάδα πίσω από την μελέτη εκτιμά ότι τελικά οι γιατροί θα μπορούν να είναι σε θέση να αναπτύξουν εγκεφαλικό ιστό από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς στο εργαστήριο Pixabay

Επιστήμονες μεταμόσχευσαν επιτυχώς ιστό του ανθρώπινου εγκεφάλου, στον εγκέφαλο αρουραίων, σε μια έρευνα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες για καταστροφικές εγκεφαλικές βλάβες.

Η πρωτοποριακή μελέτη έδειξε ότι τα «οργανοειδή του ανθρώπινου εγκεφάλου», -μπάλες νευρώνων στο μέγεθος σουσαμιού-, μπόρεσαν να ενσωματωθούν στον εγκέφαλο του αρουραίου, συνδέοντας τα αποθέματά τους στο αίμα και επικοινωνώντας με τους νευρώνες του αρουραίου.

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι ο εγκεφαλικός ιστός που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο μπορεί να εμφυτευθεί επιτυχώς σε ένα σημείο που έχει υποστεί τραυματισμό για να επιδιορθώσει έναν ενήλικα εγκέφαλο, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μελλοντικές κλινικές εφαρμογές.

Η ομάδα πίσω από την μελέτη εκτιμά ότι τελικά οι γιατροί θα μπορούν να είναι σε θέση να αναπτύξουν εγκεφαλικό ιστό από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς στο εργαστήριο και να τον χρησιμοποιήσουν για να επιδιορθώσουν εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από εγκεφαλικό ή τραύμα.

«Αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό για μένα ως γιατρό», είπε ο Ισαάκ Τσεν, γιατρός και επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, προσθέτοντας πως δεν περίμεναν να δουν τέτοιο βαθμό ενσωμάτωσης τόσο νωρίς.

Όπως αναφέρει η Guardian, ο Τσεν και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν οργανοειδή ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα πιάτο μέχρι που είχαν διάμετρο περίπου 1,5 χιλιοστό. Οι μπάλες του ιστού στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο ενήλικων αρουραίων που είχαν υποστεί τραυματισμούς στον οπτικό φλοιό τους. Μέσα σε τρεις μήνες, τα μεταμοσχευμένα οργανοειδή είχαν ενσωματωθεί στον εγκέφαλο του ξενιστή τους, συνδέοντας την παροχή αίματος, επεκτείνοντας αρκετές φορές τον αρχικό όγκο και στέλνοντας προβολές που συνδέονταν με τους νευρώνες του αρουραίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell.

Οι επιστήμονες δεν αξιολόγησαν εάν τα εμφυτεύματα βελτίωσαν το πόσο καλά μπορούσαν να λειτουργήσουν οι αρουραίοι, αλλά οι δοκιμές έδειξαν ότι οι ανθρώπινοι νευρώνες εξέπεμψαν ηλεκτρικά σήματα, όταν οι αρουραίοι εκτέθηκαν σε φώτα που αναβόσβηναν. Σύμφωνα με τον Τσεν, αυτό στήριζε την ιδέα ότι τα οργανοειδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «κενές μονάδες επεξεργασίας», τις οποίες ο εγκέφαλος θα μπορούσε να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει για την επαναφορά του μετά από τραυματισμό.

Θεωρητικά, εξατομικευμένα οργανοειδή εγκεφάλου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο εργαστήριο από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, αν και ο Τσεν προέβλεψε ότι οι κλινικές εφαρμογές για κάτι τέτοιο απέχουν τουλάχιστον πέντε έως 10 χρόνια. «Είμαστε στην αρχή αυτού του ταξιδιού», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ