ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αποφυλακίστηκε ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί μετά από 2 ημέρες απεργίας πείνας

Ιράν: Αποφυλακίστηκε ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί μετά από 2 ημέρες απεργίας πείνας
Ο Παναχί, 62 ετών, συνελήφθη τον Ιούλιο και οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή το 2010 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» AP

Ο γνωστός Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος ήταν κρατούμενος σε ιρανική φυλακή εδώ και σχεδόν επτά μήνες, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους την Παρασκευή, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο Παναχί, οι ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, αποφυλακίστηκε δύο ημέρες αφότου ξεκίνησε απεργία πείνας. Η ιρανική εφημερίδα Shargh δημοσίευσε μια φωτογραφία του στην οποία αγκαλιάζει έναν υποστηρικτή του έξω από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

«Είναι εκπληκτικό, αισθάνομαι ανακούφιση, μεγάλη χαρά», είπε η Γαλλίδα παραγωγός, Μισέλ Αλμπερστάτ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διανομή των ταινιών του. «Η επόμενη μάχη του είναι να ακυρωθεί η ποινή του. Είναι εκτός (φυλακής), είναι ελεύθερος, αυτό είναι υπέροχο», πρόσθεσε.

Ο Παναχί, 62 ετών, συνελήφθη τον Ιούλιο και οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή το 2010 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος». Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η σύζυγος του χθες Πέμπτη, ανέφερε ότι ξεκίνησε απεργία πείνας την 1η Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Τζαφάρ Παναχί κέρδισε ένα Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας το 2000 για την ταινία του «Ο Κύκλος». Το 2015 τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Ταξί στην Τεχεράνη» και το 2018 κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών για τα «Τρία Πρόσωπα».

Η σύλληψή του τον Ιούλιο σημειώθηκε αφού είχε είχε παρευρεθεί στη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Ο τελευταίος αποφυλακίσθηκε στις 7 Ιανουαρίου, αφού είχε λάβει άδεια δύο εβδομάδων για λόγους υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ