ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Εντοπίστηκε δεύτερο κατασκοπευτικό μπαλόνι - «Είναι ατύχημα», απαντά η Κίνα

Πεντάγωνο: Εντοπίστηκε δεύτερο κατασκοπευτικό μπαλόνι - «Είναι ατύχημα», απαντά η Κίνα
Η Κίνα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο Screen Grab/Video

Άλλο ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε την Παρασκευή (3/2) στην Λατινική Αμερική, μία μέρα μετά από το πρώτο, και η Κίνα θέλησε να δώσει την απάντησή της για τα δύο συμβάντα αναφέροντας πως ήταν «ατύχημα».

«Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για για την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Η απάντηση της Κίνας για το μπαλόνι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας».

Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ