ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: «Μάχη» για τρεις στην κάλπη του πρώτου γύρου την Κυριακή

Εκλογές στην Κύπρο: «Μάχη» για τρεις στην κάλπη του πρώτου γύρου την Κυριακή
Οι υποψήφιοι για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης από το ΑΚΕΛ, αριστερά, ο ανεξάρτητος και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο κέντρο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΔΗΣΥ AP Photo / Petros Karadjias

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή (4/2) οι πολίτες της Κύπρου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, το κυβερνών κόμμα της Δεξιάς, έχει να ανταγωνιστεί 14 υποψήφιους εκ των οποίων τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας: Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο εκλεκτός της αριστερής αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ), Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που φέρεται και ως ο επικρατέστερος.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, νέος πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, ενώ το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις φέρεται να διατηρεί ο κ. Χριστοδουλίδης, ως νέα παρουσία που δεν δεσμεύεται από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως, τους τρεις κύριους υποψηφίους συνδέει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, ότι όλοι τους έχουν χρηματίσει στενοί συνεργάτες του επί δεκαετία προέδρου κ. Αναστασιάδη. Ο Νίκος Αναστασιάδης, που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2013 και του 2018 και δεν έχει δυνατότητα τρίτης θητείας, είχε ως δεξί του χέρι στον ΔΗΣΥ τον κ. Νεοφύτου, κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά και κατόπιν υπουργό Εξωτερικών τον κ. Χριστοδουλίδη, και βασικό διαπραγματευτή για το Κυπριακό τον κ. Μαυρογιάννη.

Οι κάλπες στην Κύπρο ανοίγουν στις 7 το πρωί, η διαδικασία θα διακοπεί - όπως γίνεται πάντα - στις 12 για να έχουν μία ώρα διάλειμμα οι εφορευτικές επιτροπές, και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στη 1 μ.μ. για να ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ., όταν και αναμένονται τα πρώτα exit polls.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται πριν τις 21:00 για να δείξουν ποιοί είναι οι δύο από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους εκ των κ. Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη και Νεοφύτου, που θα οδηγηθούν στο δεύτερο, όπως όλα δείχνουν, γύρο της 12ης Φεβρουαρίου.

Καταλυτικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί η αποχή, καθώς σε αυτό δεν αποκλείεται να συμβάλει και η κίτρινη προειδοποίηση που έχει εκδοθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία μέχρι τις 4:00 αύριο το απόγευμα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Καταλυτικός παράγοντας αναμένεται να είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Συνολικά, 561.033 έχουν δικαίωμα ψήφου στην Κύπρο, ενώ από τα 1148 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο θα υπάρχουν και 35 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, 15 στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Βόλο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Πάτρα και το Ρέθυμνο.

Τα σενάρια του πρώτου γύρου

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο διεξάγονται σε δύο γύρους. Στην πρώτη Κυριακή συμμετέχουν 14 υποψήφιοι, εκ των οποίων καταγράφουν άνω της ποσοστιαίας μονάδας στις δημοσκοπήσεις οι μισοί. Η ψηφοφορία στην πρώτη Κυριακή θα αναδείξει δύο υποψήφιους, οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν μία εβδομάδα μετά διεκδικώντας το 50% συν μία ψήφο των ψηφισάντων για την εκλογή του Προέδρου. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών, πρώτος πέριξ του 29% προβλέπεται να αναδειχθεί ο προερχόμενος από τον κυβερνώντα ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίζεται από το έτερο κόμμα της κεντροδεξιάς ΔΗΚΟ, το μικρό σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, μικρό κεντροδεξιό κόμμα που προέκυψε μετά από διάσπαση του ΔΗΚΟ, και ένα μεγάλο αριθμό πρώην και νυν μελών και στελεχών του ΔΗΣΥ.

Τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διεκδικούν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Επίσης διπλωμάτης καριέρας, όπως ο ανθυποψήφιός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, ενώ υπηρέτησε από διάφορα συναφώς υψηλά αξιώματα και προηγούμενους Προέδρους όπως τον Δημήτρη Χριστόφια (ως επικεφαλής της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το 2012). Τα ποσοστά των Νεοφύτου και Μαυρογιάννη κυμαίνονται πέριξ του 20% με 23%.

Τι «δείχνει» η τελευταία δημοσκόπηση

Η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ δίνει ποσοστό 29,5% στον Νίκο Χριστοδουλίδη έναντι 21,5% προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 20,5% για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου.

Επίσης, τα ποσοστά που εξασφαλίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι: Χρίστος Χρίστου 3,5%, Αχιλλέας Δημητριάδης 3%, Γιώργος Κολοκασίδης 1,5%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 1% και άλλοι υποψήφιοι 1,5%.

Οπως αναφέρει το ΡΙΚ, στα σενάρια για το δεύτερο γύρο των εκλογών, σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 42,5% και ο κος Νεοφύτου 28,5%.

Στο σενάριο Νίκος Χριστοδουλίδης εναντίον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 45,5% και ο κος Μαυρογιάννης 27%.

Στο σενάριο Αβέρωφ Νεοφύτου εναντίον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κ. Νεοφύτου εξασφαλίζει 34.5% και ο κ. Μαυρογιάννης 33%.

Από την εν λόγω δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι στην παράσταση νίκης ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 50%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 27% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 9%.

Σε ερώτηση για την κατεύθυνση της χώρας, το 15% των πολιτών δήλωσε ότι θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το 49% προς λάθος κατεύθυνση και το 34% ούτε σωστή ούτε λάθος. Σχετικά με το ενδιαφέρον των πολιτών για τις προεδρικές εκλογές, δύο στους τρεις απάντησαν πως ενδιαφέρονται ενώ ένας στους τρεις είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν.

Ως προς το αν θα ψηφίσουν τον καλύτερο υποψήφιο ή τον λιγότερο κακό, το 47% απάντησε πως θα ψηφίσει τον καλύτερο και το 38% τον λιγότερο κακό. Τέλος, το 68% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για το ποιον θα ψηφίσει, ενώ το 21% ότι η απόφασή του είναι ακόμα ρευστή.

Η δημοσκόπηση ήταν παγκύπρια και πραγματοποιήθηκε από τις 28 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και από τις 2 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου από την εταιρεία Cypronetwork. Διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη συμμετοχή 1250 πολιτών. Ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.

Αστυνομικά μέτρα

Πέραν των 2 χιλιάδων μελών της αλλά και πτητικά μέσα - ελικόπτερα και drones - θα επιστρατεύσει η Αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Αστυνομικοί θα στελεχώνουν όλα τα εκλογικά κέντρα ενώ παράλληλα θα συγκροτηθούν μηχανοκίνητα περίπολα τα οποία θα καλύπτουν εκλογικά κέντρα και άλλους χώρους που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία. Αυξημένα μέτρα ασφάλειας θα ληφθούν επίσης κατά την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η μεταφορά των καλπών προς τα γραφεία του Εφόρου Εκλογής πέραν από την αστυνομική συνοδεία θα επιτηρείται και από εναέρια μέσα της Αστυνομίας. Όπου χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθεί ελικόπτερο της Αστυνομίας για μεταφορά καλπών, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και drones εκεί και όπου χρειαστεί.

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας θα λειτουργήσει Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως και στις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις επαρχιακά κέντρα επιχειρήσεων για καλύτερο συντονισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ