ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Μπλίνκεν - Πώς διαμορφώνεται η ισορροπία δυνάμεων

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Μπλίνκεν - Πώς διαμορφώνεται η ισορροπία δυνάμεων
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Σε ρόλο «ισορροπιστή», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, την ώρα που τα μέλη του Κογκρέσου θα αποφασίζουν για την τύχη των τουρκικών F-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις κυπριακές εκλογές, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να βρεθεί στη Λευκωσία και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και την Άγκυρα, οι οποίες θα κινούνται προεκλογικούς ρυθμούς.

Οι προτεραιότητες Μπλίνκεν

Πρωταρχικός στόχος των επισκέψεων του Άντονι Μπλίνκεν, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, που το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει «κόκκινο» με ευθύνη της Τουρκίας.

Η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία και να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο για να εξυπηρετήσει τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμφίβολα όμως, η αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα περιλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών λύσεων ώστε να επιτευχθεί η παράλληλη, όπως φαίνεται να επιθυμεί ο Λευκός Οίκος, πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα.

Η εξίσωση, όμως, διαθέτει έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα ο οποίος συνδέεται με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κύπρο.

Το 2023 τίθεται σε εφαρμογή η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες ισορροπίες στην περιοχή αλλά και έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, όπως φάνηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να σεβαστεί τις ισορροπίες» της Άγκυρας τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Λευκωσία.

Ισορροπία δυνάμεων

Είναι δεδομένο πάντως, πως ακόμη και αν η Τουρκία εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου, προϋπόθεση για την εξέλιξη αυτή είναι να ξεπεραστεί το βέτο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, η ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο θα «γέρνει» και πάλι προς την πλευρά της Ελλάδας.

Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει 245 F-16 και με το αίτημα που έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό τους σε 285, εκ των οποίων τα 119 θα ανήκουν στην προηγμένη έκδοση Viper.

Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται και περίπου 30 F-4 Phantom, τα οποία όμως πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό δράση στα τέλη της δεκαετίας.

Και αν η Τουρκία έχει τους αριθμούς, η Ελλάδα διαθέτει ποιότητα αλλά και τεχνολογική υπεροχή.

Μέχρι η Άγκυρα να παραλάβει τα πρώτα F-16 Viper θα βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας.

Το 2028, η Αθήνα θα διαθέτει 24 Rafale, με όπλα μακρού πλήγματος και μαχητικές ικανότητες που δεν απαντώνται στον τουρκικό στόλο, 83 F-16 Viper, 38 F-16 Block 50+ και περίπου 30 F-16 Block 30 που θα αναλάβουν κυρίως τον ρόλο της αναχαίτισης, 24 Mirage 2000-5, F-4 Phantom και θα παραλαμβάνει τα πρώτα F-35.

Η Πολεμική Αεροπορία θα εντάξει πρώτη μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς στο οπλοστάσιο της ενώ ακόμη και αν η Τουρκία καταφέρει να ολοκληρώσει το δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταστεί επιχειρησιακό.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών

Στη χθεσινή συνάντηση του Χουλουσί Ακάρ με τον βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας στο Λονδίνο, ο Τούρκος υπουργός ανανέωσε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την απόκτηση Eurofighter σε περίπτωση που το Κογκρέσο κλείσει και πάλι την «πόρτα» των F-16.

Το μαχητικό 4,5ης γενιάς θα μπορούσε να αποτελεί ιδανική λύση για την Άγκυρα καθώς μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος – αέρος Meteor, αντίστοιχους με εκείνους που εξοπλίζουν τα ελληνικά Rafale.

Ωστόσο, για την αποδέσμευση του μαχητικού, εκτός από τη Βρετανία πρέπει να συναινέσουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ενώ για να πάρει η Άγκυρα τον Meteor στα «χέρια» της, θα χρειαστεί έγκριση από την ευρωπαϊκή MBDA και τη σουηδική SAAB.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ