ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε το κατασκοπευτικό κινεζικό μπαλόνι - Επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο

ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε το κατασκοπευτικό κινεζικό μπαλόνι - Επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο
O Λόιντ Όστιν, διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ AP

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το Σάββατο το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον εναέριο χώρο τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα, ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πεντάγωνο.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNNi, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Η απόφαση ακολούθησε όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν το Σάββατο ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στο σχέδιό της να καταρρίψει το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο πετούσε το Σάββατο πάνω από τη Νότια Καρολίνα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η Ουάσινγκτον εξέταζε νωρίτερα το ενδεχόμενο να το καταρρίψει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

Έκλεισαν τρια αεροδρόμια σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα

Επιπλεόν, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Πρόκειται για τα αεροδρόμια του Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα, του Μιρτλ Μπιτς και του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα.

Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Πολλοί πολίτες σε όλη τη Νότια Καρολίνα, συμπεριλαμβανομένων των Greenville και Spartanburg, και των προαστίων Charlotte στη Βόρεια Καρολίνα, είδαν τη στιγμή της κατάρριψης του κατασκοπευτικού μπαλονιού σύμφωνα με την Assosiated Press.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ