ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα για το σεισμό στην Τουρκία: «Δεν μπορούσα να μείνω όρθιος»

Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα για το σεισμό στην Τουρκία: «Δεν μπορούσα να μείνω όρθιος»
«Κουνούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου», λέει Έλληνας που ζει στην περιοχή Γκαζιαντέπ (AP Photo/Mahmut Bozarsan)

Συγκλονίζουν δύο μαρτυρίες Ελλήνων που έζησαν τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Γκαζιαντέπ που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

«Κουνούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου» λέει ο Νίκος Καρύδας, στην ΕΡΤ.

«Είμαι 45 λεπτά από το επίκεντρο του σεισμού. Ήταν 4:15 το πρωί, σηκώθηκα όρθιος δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου» περιγράφει και συνεχίζει:

«Ήταν πολύ έντονο το κούνημα. Ο σεισμός διήρκησε τουλάχιστον 1,5 λεπτό. Ήταν τρομακτικό, ένιωθα ότι θα πέσει το κτήριο». Στη συνέχεια είπε ότι και οι μετασεισμοί ήταν πού έντονοι ενώ είχε έρθει για προειδοποίηση ότι θα έρθει σεισμός.

Άλλος ένας Έλληνας που βρέθηκε στην περιοχή για δουλειά περιγραφεί πως έζησε ο ίδιος το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

«Ήταν 4:20, όταν νιώσαμε τον σεισμό ξυπνήσαμε. Τα πρώτα δευτερόλεπτα λες θα σταματήσει, αλλά όσο πέρναγε η ώρα δυνάμωνε. Έπεσαν κτήρια πάνω στο δικό μας».

Τραγικός απολογισμός νεκρών

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων και την ανάσυρση τους από τα χαλάσματα.

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων στην Τουρκία κάνει λόγο για τουλάχιστον 284 νεκρούς και 2.323 τραυματίες σε επτά επαρχίες, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτήρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Στη Συρία τουλάχιστον 237 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 147 άλλοι σε τομείς ελεγχόμενες από τους αντάρτες. Πάνω από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ