ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 912 οι νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 912 οι νεκροί
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, μετά από το σεισμό του 1939 Ερζίντζαν (AP Photo/Mahmut Bozarsan)

Πάνω από 912 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 5.385 τραυματίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν φόβους ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες είναι σοβαρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, μετά από το σεισμό του 1939 Ερζίντζαν, όταν σκοτώθηκαν 32.968 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100.000.

Ως αποτέλεσμα του σεισμού, κατέρρευσαν 2.818 κτήρια. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν αεροδιάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στην ζώνη που επλήγη από τον σεισμό», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.

Ο σημερινός φονικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία, τόσο ισχυρός όσο αυτός που συνέβη πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Υπήρξαν περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Τουλάχιστον 384 νεκροί στη Συρία

Τουλάχιστον 384 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη Συρία μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμών με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας του συριακού καθεστώτος και της συριακής πολιτικής άμυνας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, ότι τουλάχιστον 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 639 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η Συριακή Πολιτική Άμυνα ανέφερε ότι 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 340 άλλοι τραυματίστηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία.

Ισχυρές δονήσεις έπληξαν τις περιοχές Ιντλίμπ, Αλέπο, Χάμα, Λατάκια και Ράκκα της Συρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν παγιδευμένες κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ