ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Διασώστες βγάζουν ζωντανό κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα

Σεισμός Τουρκία: Διασώστες βγάζουν ζωντανό κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα
Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων που θάφτηκαν κάτω από τόνους συντριμιών και την ανάσυρση τους από τα χαλάσματα (AP Photo/Mahmut Bozarsan)

Δραματικές είναι οι ώρες στην Τουρκία, από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που στοίχισε της ζωή εκατοντάδων πολιτών, ενώ χιλιάδες ακόμη είναι οι τραυματίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων που θάφτηκαν κάτω από τόνους συντριμιών και την ανάσυρση τους από τα χαλάσματα.

Ένα βίντεο από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, δείχνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών, οι οποίοι καταφέρνουν να σώσουν ένα κορίτσι, τραβώντας το στη κυριολεξία με τα χέρια τους μέσα από μια τρύπα.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και Σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτήρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα με βεβαιότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι σκέψεις τους είναι στους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό. Πρόσθεσε ότι η AFAD και άλλες μονάδες είναι «σε επιφυλακή».

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι ομάδες διάσωσης εστάλησαν αμέσως στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας μας, η AFAD, οι επαρχιακές κυβερνήσεις και όλοι οι άλλοι φορείς ξεκίνησαν το έργο τους γρήγορα», τόνισε.

«Συντονίζουμε επίσης το έργο μας μετά τον σεισμό. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες ζημιές και συνεχίζουμε το έργο μας», συνέχισε.

Η Τουρκία εξέδωσε συναγερμό επιπέδου 4, ο οποίος περιλαμβάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια, ανέφερε η AFAD στην ανακοίνωση.

Μετά από συζήτηση με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η AFAD (Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας) είπε επίσης ότι ζητήθηκε διεθνής βοήθεια για την έρευνα και τη διάσωση μέσω του ERCC (Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης).

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι 10 πόλεις στην Τουρκία έχουν πληγεί από τον σεισμό, συμπεριλαμβανομένων: Καχραμανμαράς, Χατάι, Γκαζιαντέπ, Οσμανιγιέ, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Σανλιούρφα, Άδανα, Ντιγιαρμπακίρ, Κιλίς.

Είπε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της χώρας έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν αεροδιάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στην ζώνη που επλήγη από τον σεισμό», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.

Εν τω μεταξύ, το υγειονομικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Υγείας αναχώρησε από την Άγκυρα για την περιοχή με δύο στρατιωτικά αεροσκάφη.

Εκτός από ομάδες διάσωσης, κουβέρτες και τρόφιμα, στάλθηκαν και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ