ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Σπεύδει βοήθεια από την ΕΕ - Συλλυπητήρια Μπάιντεν, Σολτς

Σεισμός στην Τουρκία: Σπεύδει βοήθεια από την ΕΕ - Συλλυπητήρια Μπάιντεν, Σολτς
Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία AP Photo / Mahmut Bozarsan

Την βαθιά τους θλίψη για την εκατόμβη νεκρών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, των  7,8 Ρίχτερ, εκφράζουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, ενώ η ΕΕ στέλνει βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθιά λυπημένος για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία».

«Ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή», είπε σε ανάρτησή του στο twitter.

Σολτς: Απευθύνει συλλυπητήρια στον Ερντογάν

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους νωρίς σήμερα, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες, στους οποίους ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση, και με αυτούς που τόσο απρόσμενα έχασαν μέλη της οικογένειάς τους», ανέφερε σε μήνυμά του ο Σολτς. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και στήριξη στην αντιμετώπιση της καταστροφής».

Εξάλλου, η Γερμανία συντονίζεται με την Τουρκία και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθορίσει ακριβώς τι είδους βοήθεια χρειάζεται για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, μπορεί να σταλεί μέσω διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Malteser International η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με την υποστήριξη της Γερμανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι γερμανικές αρχές θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη αργότερα σήμερα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα αρχικά σχέδια για βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ έτοιμο να παράσχει βοήθεια και στα θύματα στη Συρία

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει τη βοήθεια που θα παράσχει στην Τουρκία που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό και στα θύματα του Εγκέλαδου στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένα σπάνιο άνοιγμα προς το εχθρικό αραβικό κράτος.

«Έδωσα εντολή να σταλούν, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης, ομάδες διάσωσης και ιατρική βοήθεια» στην Τουρκία, δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια τελετής σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Καθώς αίτημα ελήφθη επίσης να γίνει αυτό για πολλά θύματα του σεισμού στη Συρία, έδωσα εντολή να το κάνουμε και αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιος έκανε το αίτημα από την πλευρά της Συρίας.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα στείλει άμεσα βοήθεια

Τη βαθιά του οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα αποστείλει άμεσα βοήθεια και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους επλήγησαν.

Μια ομάδα επίλεκτων πυροσβεστών της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα για να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία που ψάχνουν να σώσουν ανθρώπους στα χαλάσματα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πρόκειται για 25 άτομα με ειδικό υλικό καθώς επίσης και ειδικό όχημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να αναζητήσουν ζωντανούς μέσα στα συντρίμμια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Η επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ θα μεταφερθεί με C-130 ενώ ήταν από το πρωί απευθείας οι επικοινωνίες του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη με τους ομολόγους του για να οργανωθεί και να σταλεί η βοήθεια.

Οι Έλληνες πυροσβέστες όταν φτάσουν στην Τουρκία θα ενημερωθούν από τις κατά τόπους υπηρεσίες για την κατάσταση που επικρατεί και θα επιχειρήσουν σε όποιο σημείο τους υποδείξουν οι τουρκικές αρχές.

Πάπας Φραγκίσκος: «Βαθιά λυπημένος» για τον ισχυρό σεισμό

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

«Ο πάπας Φραγκίσκος με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε για τις τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών που προκλήθηκαν από τον σεισμό», έγραψε σε τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο Καρδινάλιος, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν.

Στους συγγενείς των θυμάτων ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στέλνει «τα θερμά του συλλυπητήρια».

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία από τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Ιερώνυμος: Προσευχόμαστε για κάθε δυνατή παρηγορία στους φίλους λαούς Τουρκίας και Συρίας

«Συγκλονισμένοι όλοι οι Έλληνες παρακολουθούμε με πόνο ψυχής τις τελευταίες ώρες την τραγική απώλεια των ζωών εκατοντάδων συνανθρώπων μας στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλες και σε όλους και ένα αίσιο τέλος να έλθει στην αγωνία για τους χιλιάδες αγνοούμενους, ώστε να μη θρηνήσουμε περισσότερα αθώα θύματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τους ισχυρότατους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία.

Ακολούθως, τόνισε ότι «έχω τη βεβαιότητα πως, όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας».

ΕΕ: Άμεση κινητοποίηση με ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης

Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος. Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόσθετες ομάδες διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία, θα σταλούν από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία και τη Γαλλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας ΟυΪβάρι.

Ήδη βρίσκονται καθ' οδόν ομάδες διάσωσης από την Ολλανδία και τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Επίτροπος διαχείρησης κρίσεων, Γιανες Λέναρτσιτς.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το φονικό σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί και έστειλε βοήθεια. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ θα συντονίσει την ανάπτυξη κι άλλων ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.

Βρετανία: Έκτακτη βοήθεια στέλνει το Λονδίνο

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει ειδικούς έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα στην Τουρκία ως βοήθεια μετά το πέρασμα του καταστροφικού σεισμού που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων.

Η Βρετανία θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους σωστικής ομάδας και ειδικό εξοπλισμό που θα φθάσουν στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια αν χρειαστεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ