ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Τραγωδία χωρίς τέλος - Πάνω από 3.000 νεκροί, 11.000 τραυματίες

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Τραγωδία χωρίς τέλος - Πάνω από 3.000 νεκροί, 11.000 τραυματίες
Επταήμερο πένθος κήρυξε ο Ερντογάν στη χώρα AP Photo / Ghaith Alsayed

Μακραίνει συνεχώς όσο περνούν οι ώρες η λίστα των νεκρών από τους  φονικούς σεισμούς των 7,8 Ρίχτερ και 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία το πρωί της Δευτέρας (6/2).

Σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό, οι νεκροί ξεπερνούν τους 3.500.

Δεκαοκτώ ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία – καθώς και τη βορειοδυτική Συρία – η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Τουλάχιστον 2.834 κτήρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000. Μέχρι στιγμής 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών που έπληξαν σήμερα (το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται στη γειτονική Τουρκία), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Στην Τουρκία οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους. Σήμερα, όμως, εννέα ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου (04:17 τοπική ώρα) ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών.

Επταήμερο πένθος κήρυξε ο Ερντογάν στη χώρα

Σε επταήμερο πένθος κήρυξε την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του καταστροφικού σεισμού στη χώρα.

Οπως γνωστοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι σημαίες της Τουρκίας θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη δύση του ηλίου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου σε όλες τις αντιπροσωπείες της χώρας.

Η ανάρτηση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Νωρίτερα, περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας, οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, έπειτα από τη νεότερη επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα (σ.σ. ) εφθαναν τους 2.300 (1.541 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 802 στη Συρία).

Μέχρι την ίδια ώρα υπήρχαν τουλάχιστον 7.634 τραυματίες και 2.834 κτήρια είχαν καταστραφεί.

Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Τα σωστικά συνεργεία και στις δύο χώρες συνεχίζουν το υπεράνθρωπο έργο τους για την αναζήτηση ζωντανών ή νεκρών κάτω από όγκους ερειπίων καθώς νέες πολυκατοικίες κατέρρευσαν, με πολλά οικοδομικά τετράγωνα σε 10 πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί από το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1933.

Το έργο των σωστικών συνεργείων το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή καθώς χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες.

Φόβοι για πολύ χειρότερους απολογισμούς

Ωστόσο, οι απολογισμοί και οι ανακοινώσεις υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με το «CNN Turk», ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιβαρυμένη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τα κυριότερα αεροδρόμια στην Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί διασωθέντες φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Πάνω από 50 μετασεισμοί

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT, ενώ σύμφωνα με την AFAD έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αντιγιαμάν, ενώ έχουν καταρρεύσει κάπου εκατό κτήρια. Τουλάχιστον άλλοι 47 σκοτώθηκαν και ακόμη 600 τραυματίστηκαν στην Μαλάτια, κατά την AFAD. Στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 80 νεκρούς, 600 τραυματίες και 581 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ερντογάν: «Η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά»

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε επίσημη ενημέρωση ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν μίλησε για τον «...μεγαλύτερο σεισμό που έχει δει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα» πως «Μέχρι στιγμής, 912 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Στις επαρχίες μας όπου ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές, οι δραστηριότητες εντοπισμού και διάσωσης των πολιτών μας που παγιδεύτηκαν κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν συνεχίζονται αδιάκοπα. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

Ο αριθμός των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Η χώρα μας έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί επαφές για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 45 χώρες. Τα άτομα και οι οργανώσεις που θα ζητήσουν βοήθεια θα πρέπει να ενεργούν σε συντονισμό με την AFAD. Η βοήθεια πέραν αυτού οδηγεί σε χάος και η επίτευξη του στόχου καθίσταται δύσκολη. Σήμερα είναι η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά και ένας καρπός».

Βοήθεια από 45 χώρες – C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Συνολικά 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα. Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ