ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο - Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: Ισχυρή απειλή για τη χώρα το οργανωμένο έγκλημα

Βέλγιο - Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: Ισχυρή απειλή για τη χώρα το οργανωμένο έγκλημα
Η Γιόχανσον υπενθύμισε ότι στο Βέλγιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν απειλήθηκε από εγκληματικές συμμορίες AP/Sylvain Plazy

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε την Τρίτη ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι «τόσο ισχυρή απειλή όσο η τρομοκρατία» για τις χώρες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, κύρια πύλη εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

«Σήμερα η απειλή που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας από το οργανωμένο έγκλημα είναι τόσο ισχυρή όσο η τρομοκρατική απειλή. Πρέπει να την πολεμήσουμε με την ίδια ενέργεια, την ίδια δέσμευση και την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε η Σουηδή Επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έχοντας στο πλευρό της τη Βελγίδα υπουργό Εσωτερικών, Ανελίς Βερλίντεν.

Στη Σουηδία «90 βομβιστικές επιθέσεις και 388 περιστατικά με πυροβολισμούς σημειώθηκαν πέρυσι, προκαλώντας τον θάνατο 61 ανθρώπων», υπογράμμισε η Επίτροπος, διευκρινίζοντας ότι «η διακίνηση ναρκωτικών είναι λίγο πολύ πίσω από όλα αυτά». Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει θέσει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ως μία από τις προτεραιότητες αυτής της προεδρίας.

Η Γιόχανσον υπενθύμισε ότι στο Βέλγιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν απειλήθηκε από εγκληματικές συμμορίες, όπως και στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η βασιλική οικογένεια.

Σχεδόν 110 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Αμβέρσας το 2022 και η διακίνηση προκαλεί μια ολοένα και πιο βίαιη εγκληματικότητα στη φλαμανδική πόλη. Ένα 11χρονο κορίτσι σκοτώθηκε στις 9 Ιανουαρίου όταν η πρόσοψη του σπιτιού του δέχθηκε πυρά από πολεμικό τυφέκιο.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία πήγε στο Βέλγιο για να «δείξει την υποστήριξή της» στις βελγικές αρχές, θα παρουσιάσει τον Απρίλιο νέες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Το 60% των εγκληματικών ομάδων εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς στην ΕΕ», δήλωσε.

Η Γιόχανσον θα μεταβεί επίσης στα τέλη Φεβρουαρίου μαζί με την Βερλίντεν στην Κολομβία και τον Ισημερινό για να «εντατικοποιήσουν τις κοινές προσπάθειες στην καταπολέμηση της παραγωγής και της εξαγωγής» ναρκωτικών.

«Οι εγκληματικές ομάδες είναι διασυνοριακές, γι' αυτό χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να διευκολύνει την αστυνομική συνεργασία (μεταξύ χωρών μελών) αλλά και με τρίτες χώρες. Για την καταπολέμηση ενός δικτύου χρειάζεται ένα (άλλο) δίκτυο», επέμεινε η Γιόχανσον.

Είπε ότι περιμένει από αυτό το ταξίδι στη Λατινική Αμερική την «ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της αστυνομικής συνεργασίας με την Κολομβία και τον Ισημερινό».

«Ελπίζω επίσης να μάθω περισσότερα για το είδος της υποστήριξης που μπορεί να χρειάζεται το λιμάνι του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό, απ' όπου φεύγει η μεγαλύτερη ποσότητα της κοκαΐνης που φτάνει στην Αμβέρσα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στις κατασχέσεις» ναρκωτικών, πρόσθεσε.

Η Βερλίντεν δήλωσε ότι ένας Βέλγος πράκτορας άρχισε να εργάζεται την περασμένη εβδομάδα στην Κολομβία και τον Ισημερινό, διευκρινίζοντας ότι θα υπογραφεί συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με την τελευταία χώρα. Τονίζοντας ότι «οι βαρόνοι των ναρκωτικών κρύβονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων», η Βελγίδα υπουργός εξέφρασε τη λύπη της που «δεν εκδίδονται» κατηγορούμενοι από τη συγκεκριμένη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ