ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός: Πάνω από 9.500 νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Σεισμός: Πάνω από 9.500 νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες
(AP Photo/Kamran Jebreili)

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για περισσότερες από 50 ώρες, ενώ συγγενείς των παγιδευμένων συμμετέχουν ενεργά, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους για να σκάψουν στα χαλάσματα και να δώσουν κουράγιο στους αγαπημένους τους.

Οι καιρικές συνθήκες ψύχους θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τους επιζώντες και περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν πλήξει την περιοχή.

Η ομάδα του CNNi που βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι οι διασώστες εξακολουθούν να λαμβάνουν σημάδια ζωής από αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένα «κενό» κάτω από έναν μεγάλο σωρό ερειπίων.

«Θα συνεχίσουν όσο λαμβάνουν σημάδια ζωής, προτού αυτή γίνει μια προσπάθεια ανάσυρσης σορών», ανέφερε η δημοσιογράφος του CNNi Becky Anderson.

Ένας μηχανικός και συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας προέτρεψε τους διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία να μην χάσουν την ελπίδα τους, καθώς θα μπορούσαν να βρεθούν επιζώντες έως και «εβδομάδες» μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Μπουλντόζες και εργάτες με κράνη οργώνουν τον σωρό από σπασμένα μπετά, καθώς σύννεφα σκόνης τους περιβάλλουν. Ανησυχούν όμως για την υποδομή των κτηρίων σε κάθε πλευρά των ερειπίων, τα οποία έχουν καταστραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας, και θα μπορούσαν ακόμα να καταρρεύσουν.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι είχε 11.342 αναφορές για κατέρρευση κτηρίων, εκ των οποίων οι 5.775 είχαν επιβεβαιωθεί. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 9.500 οι νεκροί

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες.

Διεθνής βοήθεια

Τεράστια είναι η διεθνής υποστήριξη και βοήθεια που έχει σταλεί στην Τουρκία και τη Συρία. Ωστόσο η πρόσβαση σε πολλές πληγείσες περιοχές παραμένει δύσκολη.

Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Φεύγει για Τουρκία δεύτερο κλιμάκιο Ελλήνων διασωστών

Και δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής σωστικής μονάδας της ΕΜΑΚ αναχωρεί για να ενισχύσει τους πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν στις ερειπωμένες πια περιοχές της Τουρκίας μετά τον καταστροφικό σεισμό.

15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ μαζί με 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο, θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, καθώς C-130 αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να παραλάβει το κλιμάκιο και να το μεταφέρει στην Τουρκία.

Εντωμεταξύ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Έλληνες διασώστες συνέχισαν να ψάχνουν για ζωή στα συντρίμμια της Χατάι ανασύροντας μια γυναίκα ζωντανή και ένα μικρό αγοράκι δυστυχώς νεκρό.

Αυτή την ώρα οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ συνεχίζουν να ψάχνουν σε ένα γκρεμισμένο σπίτι ενώ συνολικά από χθες απεγκλώβισαν ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, ένα ανήλικο κοριτσάκι 9 ετών, και επίσης ένα ανήλικο κοριτσάκι 7 ετών, ενώ ανέσυραν νεκρό ένα ανήλικο παιδί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απεγκλώβισαν ζωντανό ένα αγόρι 15 ετών και νεκρό ένα αγόρι 17 ετών και έναν ενήλικα 40 ετών.

Μάλιστα τα άτομα τα οποία ανέσυραν σήμερα από τα συντρίμμια ήταν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οικογένεια.

Διασώστες ανασύρουν ζωντανό ένα κοριτσάκι στην Χατάι – Η συγκινητική αντίδρασή τους

Συγκινητικό βίντεο από τη στιγμή που διασώστες ανασύρουν ζωντανό ένα κορίτσι από τα χαλάσματα στην Χατάι της Τουρκίας δημοσιοποιεί το CNNi.

Το παιδί απεγκλωβίστηκε 24 ώρες μετά από τη σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ, που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία, από διασώστες που έφτασαν στην περιοχή από την Κωνσταντινούπολη.

Στο βίντεο ακούγεται η χαρά των διασωστών μόλις απεγκλωβίζουν το κορίτσι ενώ ένας από αυτούς το φιλάει στο μάγουλο μόλις το παίρνει στην αγκαλιά του.

Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες καταστροφής

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες της Maxar Technlogies που αποτυπώνουν την καταστροφή από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Οι εικόνες της Maxar είναι σοκαριστικές αφού παρουσιάζουν περιοχές μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτηρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτήρια έχουν ισοπεδωθεί εντελώς.

Οι εικόνες δείχνουν λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα που κατέκλυσαν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας, υπάρχουν αναφορές για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. Στη Νουρντάγκι, ορισμένα από τα ψηλότερα κτήρια της περιοχής, ισοπεδώθηκαν την ώρα του σεισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ