ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: «Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω» - Δραματικά βίντεο από τα χαλάσματα

Σεισμός Τουρκία: «Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω» - Δραματικά βίντεο από τα χαλάσματα
Τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε συνθήκες ψύχους, αναζητώντας επιζώντες ή ανασύροντας νεκρούς μέσα από τα συντρίμμια AP Photo/Kamran Jebreili)

Δραματικές ώρες στην Τουρκία και τη Συρία, όπου 50 και πλέον ώρες από τον φονικό σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους ερειπίων.

Τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε συνθήκες ψύχους, αναζητώντας επιζώντες ή ανασύροντας νεκρούς μέσα από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζουν. Άλλοτε γεννούν ελπίδα και άλλοτε προκαλούν θλίψη.

Ένα αγόρι από τη Συρία βιντεοσκόπησε τον εαυτό του παγιδευμένο μαζί με άλλους κάτω από τα ερείπια που προκλήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα, είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν δύο, τρεις ή τέσσερις οικογένειες και γείτονες εδώ», ακούγεται να λέει το παιδί.

«Θεέ μου, βοήθησέ μας. Συνεχίζει να κουνάει», τονίζει ο έφηβος την ώρα που ακούγονται φωνές και κραυγές από άλλους παγιδευμένους ανθρώπους γύρω του.

Σε ένα άλλο βίντεο, τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία, τον Μοχάμαντ, που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Πάνω από 9.500 οι νεκροί

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι είχε 11.342 αναφορές για κατέρρευση κτηρίων, εκ των οποίων οι 5.775 είχαν επιβεβαιωθεί. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ