ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός: Η Συρία έστειλε επίσημο αίτημα για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σεισμός: Η Συρία έστειλε επίσημο αίτημα για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το καθεστώς Άσαντ ως νόμιμο AP Photo/Omar Sanadiki

Μετά από δύο και πλέον ημέρες από το χτύπημα των φονικών δονήσεων η Συριακή Κυβέρνηση, υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ προχώρησε στην κατάθεση επίσημου αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το αίτημα για την ενεργοποίηση του ειδικού μηχανισμού Προστασίας των Βρυξελλών έρχεται 2 ημέρες μετά την επίσημη έκκληση προς τον αντίστοιχο μηχανισμό από την πλευρά της Τουρκίας και ενώ στην περιοχή της Βόρειας Συρίας που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καταστροφές επιχειρούν μόνο ειδικές ολιγομελείς ομάδες από τα «λευκά κράνη».

Η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά του καθεστώτος της Δαμασκού δείχνει από την μία το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή, αλλά και την θέληση τελικώς να μπουν στην άκρη οι διαμάχες που υπάρχουν από το 2011, προκειμένου έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να διασωθούν όσοι τυχεροί έχουν επιβιώσει του χτυπήματος του εγκέλαδου.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το καθεστώς Άσαντ ως νόμιμο και οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε Συρία και Βρυξέλλες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από ποιο σημείο θα εισέλθουν στην περιοχή οι συγκεκριμένες ομάδες και με ποιους θα συνεργαστούν στο πεδίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ