ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός: Πάνω από 11.200 οι νεκροί - Ερντογάν: Μην ακούτε τους προβοκάτορες

Σεισμός: Πάνω από 11.200 οι νεκροί - Ερντογάν: Μην ακούτε τους προβοκάτορες
Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Τουρκία και τη βόρεια Συρία (AP Photo/Petros Giannakouris)

Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία αυξήθηκε σε πάνω από 11.200, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη (8/2).

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.

«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.

«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα ... αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά και της γεωγραφίας μας και του κόσμου», δήλωσε την Τρίτη ο Ερντογάν.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, ενώ συγγενείς των παγιδευμένων συμμετέχουν ενεργά, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους για να σκάψουν στα χαλάσματα και να δώσουν κουράγιο στους αγαπημένους τους.

Οι καιρικές συνθήκες ψύχους θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τους επιζώντες και περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν πλήξει την περιοχή.

Η ομάδα του CNNi που βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι οι διασώστες εξακολουθούν να λαμβάνουν σημάδια ζωής από αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένα «κενό» κάτω από έναν μεγάλο σωρό ερειπίων.

«Θα συνεχίσουν όσο λαμβάνουν σημάδια ζωής, προτού αυτή γίνει μια προσπάθεια ανάσυρσης σορών», ανέφερε η δημοσιογράφος του CNNi Becky Anderson.

Ένας μηχανικός και συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας προέτρεψε τους διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία να μην χάσουν την ελπίδα τους, καθώς θα μπορούσαν να βρεθούν επιζώντες έως και «εβδομάδες» μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Μπουλντόζες και εργάτες με κράνη οργώνουν τον σωρό από σπασμένα μπετά, καθώς σύννεφα σκόνης τους περιβάλλουν. Ανησυχούν όμως για την υποδομή των κτηρίων σε κάθε πλευρά των ερειπίων, τα οποία έχουν καταστραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας, και θα μπορούσαν ακόμα να καταρρεύσουν.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι είχε 11.342 αναφορές για κατέρρευση κτηρίων, εκ των οποίων οι 5.775 είχαν επιβεβαιωθεί. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ