ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη πόλη - Το μέγεθος της καταστροφής από drone

Σεισμός Τουρκία: Ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη πόλη - Το μέγεθος της καταστροφής από drone
IHA / AP

Το μέγεθος της καταστροφής στο Χατάι από τον φονικούς σεισμούς που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, δείχνει βίντεο από drone.

Το βίντεο δείχνει τα περισσότερα κτήρια της επαρχίας να έχουν καταρρεύσει.

Είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, με εκατοντάδες νεκρούς και περισσότερα από 1.200 κτήρια καταστραμμένα.

Πάνω από 11.200 οι νεκροί - Ερντογάν: Μην ακούτε τους προβοκάτορες

Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία αυξήθηκε σε πάνω από 11.200, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη (8/2).

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.

«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.

«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα ... αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά και της γεωγραφίας μας και του κόσμου», δήλωσε την Τρίτη ο Ερντογάν.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ