ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 17.000 οι νεκροί – Τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 17.000 οι νεκροί – Τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν
(Turkish Presidency via AP )

Αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ο δραματικός απολογισμός του φονικού σεισμού 7,8 Ρίχτερ, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει πλέον τους 17.100. 

Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ στη νότια Τουρκία, μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους -σύνολο 17.176 άτομα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για καθυστερήσεις και κακό συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, ανακοίνωσε επίσης πως οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.

«Βρισκόμαστε στο πεδίο με όλες μας τις δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τόνισε δε, πως στόχος είναι και οι 10 επαρχίες που επλήγησαν από το φονικό σεισμό να ανακάμψουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οργή στην Τουρκία

Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη οργή για τις καθυστερήσεις μετά από τη φονική δόνηση, με τους επικριτές της κυβέρνησης να αναφέρουν πως τα σωστικά συνεργεία δεν κινητοποίηθηκαν έγκαιρα και να υποστηρίζουν πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί κάποιος για μια τόσο μεγάλη καταστροφή, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε κάποια προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαφωνεί:

«Εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλα αυτά, είναι ο Ερντογάν».

Η κατηγορία αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως μετά από τέτοιες καταστροφές απαιτείται ενότητα.

«Σε μια τέτοια περίοδο, δεν μπορώ να αντέξω ανθρώπους να κάνουν εκστρατείες για πολιτικούς λόγους» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην σχεδόν ισοπεδωμένη Χατάι.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε στις 10 πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες ενώ ήδη επιχειρούν χιλιάδες διασώστες, Τούρκοι και ξένοι.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδια νοσοκομεία σε αρκετές περιοχές.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα για να «ενώσει το έθνος» και δεσμεύτηκε ότι «κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος».

«Αδιαμφισβήτητα, η δουλειά μας δεν είναι εύκολη» είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις έρευνες στην τεράστιας έκτασης περιοχή που επηρεάστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 13.500.000 άνθρωποι κατοικούν στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που συγκλονίστηκαν από το σεισμό.

«Φυσικά υπήρξαν δυσλειτουργίες. Οι συνθήκες είναι προφανείς. Δεν είναι δυνατόν να είσαι προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους πολίτες μας» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ