ΚΟΣΜΟΣ

Μπερτ Μπάκαρα: Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης ποπ επιτυχιών

Μπερτ Μπάκαρα: Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης ποπ επιτυχιών
Ο Μπάκαρα, με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Χαλ Ντέιβιντ, δημιούργησε πολλά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της εποχής AP Photo / Luca Bruno, File

Ο Μπερτ Μπάκαρα, ο καταξιωμένος συνθέτης και τραγουδοποιός δεκάδων ποπ επιτυχιών από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, πέθανε την Τετάρτη, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 94 ετών, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

Στις επιτυχίες τους συμπεριλαμβάνονται το "Raindrops Keep Fallin' on My Head", "They Long to Be) Close to You" και το θέμα από την ταινία " Άρθουρ».

Σημαντική προσωπικότητα στην ποπ μουσική του 20ου αιώνα, ο Μπάκαρα σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε διάφορα είδη, από κάντρι και μπλουζ μέχρι μουσική για ταινίες. Έγραψε τραγούδια για ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Dusty Springfield, Dionne Warwick, Tom Jones, Neil Diamond, The Carpenters και Christopher Cross.

Ο Μπάκαρα, με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Χαλ Ντέιβιντ, δημιούργησε πολλά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της εποχής. Πολλά από αυτά όπως τα «Say a Little Prayer», «Walk on By», «Do You Know the Way to San Jose», έγιναν επιτυχίες για τη Warwick, μια από τις γυναίκες τραγουδίστριες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του 1960.

Ο Bacharach έγραψε επίσης μεγάλες επιτυχίες όπως το «Magic Moments» του Perry Como, το «Baby It's You» των Shirelles, το «What's New Pussycat?» του Tom Jones, το «What the World Needs Now is Love» της Jackie DeShannon, το «This Guy's» της Herb Alpert In Love With You», το «Heartlight» του Neil Diamond και το ντουέτο των Patti Labelle-Michael McDonald «On My Own».

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές επιτυχίες του ήταν το «That's What Friends Are For», η φιλανθρωπική συνεργασία μεταξύ της Dionne Warwick, του Elton John, της Gladys Knight και του Stevie Wonder που ανέβηκε στην κορυφή των chart το 1986 και συγκέντρωσε εκατομμύρια για την έρευνα για το AIDS.

Κατά τη μακρόχρονη καριέρα του, ο Bacharach κέρδισε σχεδόν όλα τα σημαντικά βραβεία στη μουσική, συμπεριλαμβανομένων έξι Γκράμι, τρία Όσκαρ και – με τον Χαλ Ντέιβιντ – το Βραβείο Γκέρσουιν για το Δημοφιλές Τραγούδι, που απονέμεται από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Το 2008 τα Grammy τον ανακήρυξαν ως τον μεγαλύτερο εν ζωή συνθέτη της μουσικής.

Την Πέμπτη ο Βρετανός μουσικός Τόμας Μπέρτζες έγραψε στο Twitter για τον θάνατο του συνθέτη:

«Μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές συγγραφής τραγουδιών στην ιστορία όλων των εποχών». «Αντίο Burt Bacharach, ήσουν βασιλιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ