ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία «σφυροκοπά» ξανά την Ουκρανία – Ομοβροντία πυραυλικών επιθέσεων

Η Ρωσία «σφυροκοπά» ξανά την Ουκρανία – Ομοβροντία πυραυλικών επιθέσεων
Oι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούγονταν από το πρωί σε όλη τη χώρα (AP Photo/Andrii Marienko)

Καταιγισμός ρωσικών πυραύλων έπληξε σήμερα, Παρασκευή (10/2) την Ουκρανία, ενώ οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούγονταν από το πρωί σε όλη τη χώρα, προειδοποιώντας τους κατοίκους για μια πιθανή εκτεταμένη επίθεση.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο. Σύμφωνα, μάλιστα, με Ουκρανό αξιωματούχο, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τη Ζαπορίζια 17 φορές μέσα σε μόλις μία ώρα, νωρίς το πρωί, λέγοντας ότι οι επιδρομές είχαν στόχο την ενεργειακή υποδομή της πόλης, και σημειώνοντας πως υπάρχουν νεκροί.

«Ο εχθρός επιτέθηκε στην περιοχή του Χαρκβου και στην περιοχή Ζαπορίζια με έως και 35 πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 που δεν μπορούν να καταστραφούν στον αέρα με την αεράμυνα», ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στη σελίδα της στο Facebook.

Το S-300 της σοβιετικής εποχής, που σχεδιάστηκαν για να καταρρίπτουν μαχητικά αεροσκάφη, χρησιμοποιούνται ασύστολα από τη Ρωσία για να χτυπήσουν επίγειους στόχους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίσης πυραύλους εδάφους-αέρος C-300 από τα σύνορα στο Μπέλγκοροντ και από την κατεχόμενη πόλη Τοκμακ στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε η αεροπορία.

Ο Μαξίμ Μαρτσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής της Οδησσού στο νότο της Ουκρανίας, δήλωσε στο Telegram ότι «υπάρχουν εχθρικά αεροπλάνα στον ουρανό» και ότι «πύραυλοι τύπου Kalibr βρίσκονται στη θάλασσα».

«Ο εχθρός εκτόξευσε πυραύλους», είπε ο Μαρτσένκο.

Τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας ήχησαν και στην πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά και στην Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου δήλωσε νωρίς το πρωί ότι υπήρχε «μεγάλη απειλή πυραυλικής επίθεσης».

Ρωσικός πύραυλος διέσχισε την Μολδαβία

Την ίδια ώρα, Ουκρανία και η Μολδαβία ισχυρίζονται ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ πέρασε το έδαφος της Μολδαβίας την Παρασκευή.

«Οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν, στις 10:18 π.μ. (3:18 π.μ. ET), έναν πύραυλο που διέσχισε τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, πάνω από την πόλη Mocra στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και, αργότερα, πάνω από την πόλη Cosauți στην περιοχή Soroca, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία», ανέφερε στο Facebook το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας, προσθέτοντας ότι «καταδικάζει έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλουζνι, ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης την παραβίαση του εναέριου χώρου της Μολδαβίας στο επίσημο κανάλι του Telegram.

Ρωσικοί πύραυλοι έχουν περάσει τη Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Διακοπές ρεύματος από τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κρίσιμες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μαύρη Θάλασσα με επτά ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και έξι πυραύλους κρουζ.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας ανέφερε ότι οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις προκαλούν σήμερα αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ukrenergo ανέφερε σε δήλωση στο Telegram ότι αρκετές εγκαταστάσεις υποδομής υψηλής τάσης χτυπήθηκαν σε δυτικές, ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, προκαλώντας διακοπές στην παροχή ρεύματος.

«Χθες το βράδυ Ρώσοι επιτέθηκαν σε ενεργειακές υποδομές με drones και ρουκέτες με στόχο σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εγκαταστάσεις συστημάτων μεταφοράς. Λαμβάνονται αποκλειστικά μέτρα από την Ukrenergo, εισήχθησαν έκτακτες διακοπές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ