ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτσα λόγω Ουκρανίας

Μολδαβία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτσα λόγω Ουκρανίας
Η Μολδαβία περνάει κρίση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της Ουκρανία (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτσα, η πρωθυπουργία της οποίας σημαδεύτηκε από μια μακρά σειρά προβλημάτων.

Η Μολδαβία περνάει κρίση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της Ουκρανία.

«Ήρθε η ώρα να ανακοινώσω την παραίτησή μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή της, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2021, «θα έπρεπε να διαχειριστεί τόσες πολλές κρίσεις που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

«Πιστεύω στον μολδαβικό λαό. Πιστεύω στη Μολδαβία. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα από όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Στα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Γκαβριλίτσα περιλαμβάνονται η οξεία ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στα ύψη και αρκετά ενοχλητικά περιστατικά, όπως πύραυλοι από τον πόλεμο που μαίνεται στη γειτονική Ουκρανία, οι οποίοι διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Μια νέα κυβέρνηση θα διοριστεί από την πρόεδρο Μάια Σαντού και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία δέχτηκε πέρυσι μια εισροή Ουκρανών προσφύγων εξαιτίας του πολέμου. Υπέστη επίσης αρκετές διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή, ενώ αγωνίστηκε να διακόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν για την αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, σε αυτό που το Κισινάου περιέγραψε ως μέρος μιας εκστρατείας που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Η Γκαβριλίτσα ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2021, αφού το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με εντολή να καθαρίσει τη διαφθορά.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχτηκαν τη Μολδαβία ως υποψήφια για ένταξη πέρυσι σε έναν διπλωματικό θρίαμβο για την πρόεδρο Μάια Σαντού, η οποία εξελέγη το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ