ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Συνελήφθη ο εργολάβος του «χάρτινου» πολυτελούς συγκροτήματος

Σεισμός Τουρκία: Συνελήφθη ο εργολάβος του «χάρτινου» πολυτελούς συγκροτήματος
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εργολάβος είχε στενές επαφές με τα κέντρα εξουσίας Twitter

Μεγαλώνει στην Τουρκία η οργή για τα κτήρια που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρό σεισμό .

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα Παρασκευή (10/2), έναν από τους δύο εργολάβους συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών που διαφημιζόταν ως επείγιος παράδεισος και μετατράπηκε με το σεισμό σε επίγεια κόλαση, οδηγώντας στο θάνατο εκατοντάδες από τους ενοίκους του.

Πρόκειται για τον Μεχμέτ Γιασαρ Κοσκούν τον οποίο η αστυνομία μετά από πληροφορίες ότι θα διέφευγε στο Μαυροβούνιο, τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό.


Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εργολάβος είχε στενές επαφές με τα κέντρα εξουσίας καθώς ήταν επικεφαλής του επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων ολόκληρης της Αντιόχειας με πρόσβαση στις υπηρεσίες ελέγχου για την ανέγερση κτηρίων.

Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και αυτή τη στιγμή κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομιου με εντολή της εισαγγελίας.

Το 12όροφο Renaissance Residence με 250 διαμερίσματα, βρισκόταν στη λεωφόρο Inonu στην Αντιόχει του Χατάι και καταστράφηκε στον σεισμό 7,7 Ρίχτερ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1000 άνθρωποι θάφθηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες ορισμένων κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ