ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: To ρήγμα - μαμούθ στο Χατάι - Πώς φαίνεται από drone

Σεισμός στην Τουρκία: To ρήγμα - μαμούθ στο Χατάι - Πώς φαίνεται από drone
Κάποιοι πολίτες είπαν ότι άκουσαν μια μεγάλη έκρηξη κατά τη διάρκεια του σεισμού και είδαν πράσινο φως στην ίδια περιοχή Screen Grab / YouTube

Ανατριχιαστική είναι η εικόνα στο Χατάι όπου σχηματίστηκε ένα ρήγμα - μαμούθ βάθους 30 μέτρων και πλάτους 200 μέτρων μετά τον σεισμό. στην Τουρκία

Το ρήγμα χώρισε στα δύο τον ελαιώνα της περιοχής.

Το ρήγμα που φαίνεται από λήψη drone, ξεκινά από το Καχραμαναμαράς που ήταν το επίκεντρο του σεισμού και εκτείνεται για 150 -200 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα όλη η Ανατολία να μετατοπιστεί οριζοντίως κατά 3 μέτρα προς τα δυτικά.

Κάποιοι πολίτες είπαν ότι άκουσαν μια μεγάλη έκρηξη κατά τη διάρκεια του σεισμού και είδαν πράσινο φως στην περιοχή.

Το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του σεισμού στην Τουρκία, εντόπισε στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdagı η ελληνική επιστημονική αποστολή.

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο και σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdagı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Σεισμός στην Τουρκία: Το ρήγμα εκατοντάδων μέτρων εντόπισε η ελληνική αποστολή - Τι διαπιστώθηκε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ