ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ βρήκε ζωντανή 24χρονη κοπέλα στην Αντιόχεια

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ βρήκε ζωντανή 24χρονη κοπέλα στην Αντιόχεια
Στο σημείο έσπευσαν τα ελληνικά σωστικά συνεργεία και επιχειρούν μαζί με άλλες ομάδες διασωστών, ώστε να εντοπίσουν το ακριβές σημείο από όπου ακούστηκαν οι φωνές AP Photo/Hussein Malla

Φωνές και χειροκροτήματα ακούγονται στο σημείο όπου επιχειρεί η ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι Έλληνες διασώστες έχουν εντοπίσει μία 24χρονη κοπέλα ζωντανή!

Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας στην Τουρκία, είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου (11/2). Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένα άτομα στα ερείπια ενός κτηρίου, που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας (6/2).

Με βάση τα ρεπορτάζ από την Τουρκία, τουλάχιστον ένα άτομο που έχει εντοπιστεί, είναι μία 24χρονη κοπέλα που έστειλε μήνυμα στην Πολιτική Προστασία στην Τουρκία λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας που έχει γίνει συντρίμμια. Η κοπέλα είναι αθλήτρια του βόλεϊ και βρίσκεται στο σημείο που κάνει έρευνα η ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά.

Επιχειρούν 4 αποστολές στο ίδιο σημείο

Ειδικότερα σε επικοινωνία του CNN Greece με την Πυροσβεστική, επιβεβαιώθηκε πως οι Έλληνες διασώστες βρίσκονται σε επιχείρηση που ξεκίνησε περίπου στις 16:30 όταν ακούστηκαν φωνές προερχόμενες από τα συντρίμμια ενός κτηρίου και σε αυτή συμμετέχουν η 1η, η 2η ΕΜΑΚ καθώς και άλλες 4 αποστολές.

Στο σημείο έσπευσαν τα ελληνικά σωστικά συνεργεία και επιχειρούν μαζί με άλλες ομάδες διασωστών, ώστε να εντοπίσουν το ακριβές σημείο από όπου ακούστηκαν οι φωνές προκειμένου να καταφέρουν να βγάλουν ζωντανούς τους ανθρώπους.

Η Ελλάδα ετοιμάζει και δεύτερη ανθρωπιστική αποστολή

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο CNN Greece, η Ελλάδα ετοιμάζει νέα ειδική ανθρωπιστική αποστολή για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ελληνικά πλοία για την μεταφορά της βοήθειας ή για ό,τι άλλο εξυπηρετεί τους δοκιμαζόμενους σεισμόπληκτους της γειτονικής χώρας.

Ήδη ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι σε συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους, αλλά και με παράγοντες στην Ελλάδα για να υλοποιηθεί αυτή η αποστολή, καθώς η χώρα της Τουρκίας ξεκινά να βρίσκεται σε μία βαθιά ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες ανθρώπους να είναι χωρίς σπίτι, θέρμανση, νερό, ενώ οι τροφές που βρίσκουν είναι μόνο από την ανθρωπιστικη βοήθεια που έχει σταλεί στην Τουρκία.

Αυτή θα είναι η δεύτερη αποστολή που θα κάνει η χώρα μας, θυμίζουμε ότι δύο ημέρες πριν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είχε συνοδεύσει ο ίδιος υλικό στην Τουρκία με το οποίο θα μπορούσε να στελεχωθεί ένα κινητό νοσοκομείο, καθώς επίσης και κινητά ιατρεία.

Μετά τους δύο σεισμούς, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηρίων έχει καταρρεύσει και γκρεμιστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ανάγκη σε νοσοκομεία και ιατρεία, ενώ σε λίγα 24ωρα οι κάτοικοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μολυσματικές ασθένειες, καθώς χιλιάδες νεκροί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια των κτηρίων.

Συνέλαβαν 12 κατασκευαστές και εκδόθηκαν 29 εντάλματα

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».

Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

Βίντεο αποκαλύπτει κτήριο που έχει χτιστεί χωρίς θεμέλια

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει πως ένα κτήριο, το οποίο έχει γείρει από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, έχει χτιστεί χωρίς θεμέλια.

Ειδικότερα, η εν λόγω πενταώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στο Καχρανμαράς δεν έχει καταρρεύσει, φαίνεται, ωστόσο, ότι χτίστηκε χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι κανόνες οικοδόμησης.

Σημειώνεται ότι, το βίντεο αυτό αποδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα κακής κατασκευής των κτισμάτων στην Τουρκία.

Κτήρια κακώς κατασκευασμένα κόστισαν ζωές

Ο φονικός σεισμός ωθεί τόσο την κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και τους ειδικούς να διερευνούν τι πήγε στραβά. Μετά το 1999 υιοθετήθηκαν στη χώρα αυστηροί κατασκευαστικοί κανονισμοί που απαιτούσαν οι πιο σύγχρονες κατασκευές να μπορούν να αντέξουν αυτούς τους σεισμούς.

Ωστόσο, πολλές από τις πολυκατοικίες εντός της ζώνης του σεισμού φαινόταν ότι ήταν νεόκτιστες και παρόλα αυτά, κατέρρευσαν.

Ο Σινάν Ουλγκέν, ένας Τούρκος πρώην διπλωμάτης που προεδρεύει επί του παρόντος του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι υπήρχε ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προετοιμασίες που έπρεπε ακόμη να γίνουν, αλλά ότι «δυστυχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτό έχει παραμείνει κυρίως στα χαρτιά».

«Υπήρχε ένα ειδικό ταμείο με φόρους που συγκεντρώθηκαν για την αποκατάσταση των πόλεων για να αντέξουν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Κάποια από αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν, δεν πήγαν στα σωστά μέρη. Και μετά η έλλειψη εφαρμογής, που είναι πραγματικά η μεγάλη ευθύνη», είπε ο Ουλγκέν στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

«Οι κανονισμοί έχουν σίγουρα βελτιωθεί… αλλά είναι πραγματικά θέμα εφαρμογής αυτών των κανονισμών. Και εκεί, η Τουρκία χρειάζεται πραγματικά να αναβαθμίσει το παιχνίδι της».

Ο Τσίμπερ συμφώνησε επίσης ότι η Τουρκία δεν είχε μάθει αρκετά από τα μαθήματα του παρελθόντος και αναφέρθηκε στις οικοδομικές αμνηστίες, οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα, οι παραβιάσεις του οικοδομικού κώδικα να εξαλείφονται, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Η πιο πρόσφατη αμνηστία ψηφίστηκε το 2018. Ο Τσίμπερ τις χαρακτήρισε «τεράστιο ζήτημα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε ότι όποιος διαπιστωθεί ότι είχε αμέλεια ή υπαιτιότητα θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ