ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Επικοινωνία της ΕΜΑΚ με την 24χρονη - Δραματική επιχείρηση

Σεισμός στην Τουρκία: Επικοινωνία της ΕΜΑΚ με την 24χρονη - Δραματική επιχείρηση
Η 24χρονη κοπέλα έστειλε μήνυμα στην Πολιτική Προστασία στην Τουρκία λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος που έχει γίνει συντρίμμια AP Photo/Kamran Jebreili

Αχτίδα ζωής ξεπρόβαλε μέσα από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός, σχεδόν 5 ημέρες μετά την κατάρρευση κτηρίων σε 10 πόλεις στην Τουρκία, αλλά και τη Συρία. Το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ οι περισσότερες ομάδες διάσωσης είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες, η ελληνική ΕΜΑΚ εντόπισε μία 24χρονη κοπέλα και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη βγάλει ζωντανή από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια

Η δραματική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και η αγωνία για τον απεγκλωβισμό της γυναίκας που φέρεται να είναι αθλήτρια του βόλεϊ, βρίσκεται στο κατακόρυφο. Σύμφωνα με ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά τουρκικά ΜΜΕ, η 24χρονη γυναίκα έστειλε sms από το κινητό της, δίνοντας σημεία ζωής έπειτα από 5 ημέρες, όπου ήταν αγνοούμενη μέσα στην 6όροφη οικοδομή στην Αντιόχεια.

Φίλοι και συγγενείς έχουν σπεύσει στο σημείο και παρακολουθούν με τεράστια αγωνία τις εξελίξεις με τους Έλληνες διασώστες να δίνουν μάχη και με το χρόνο.

Αρχικά έγινε επιθεώρηση του σημείου από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, στη συνέχεια η ΕΜΑΚ χρησιμοποίησε ειδική κάμερα που «τρυπώνει» κυριολεκτικά μέσα από τα χαλάσματα προκειμένου να μπορέσει να δώσει εικόνα στους διασώστες.

Τα πρώτα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός

Οι πρώτες φωνές και χειροκροτήματα που ακούστηκαν από το σημείο όπου επιχειρεί η ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια, καταγράφηκαν και από την ΕΡΤ που βρισκόταν σε σημείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διασώστες απέκτησαν ακουστική επαφή με την 24χρονη κοπέλα που είναι ζωντανή.

Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας στην Τουρκία, είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου (11/2), όπου πιθανότατα εκεί βρίσκεται και ένα αγόρι που κατάφερε να κάνει μία κλήση στο κινητό του πατέρα του, χωρίς όμως να μιλήσει. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ενδέχεται να βρίσκονται εκεί και άλλα εγκλωβισμένα άτομα που παραμένουν ζωντανά από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας (6/2).

Η 24χρονη κοπέλα έστειλε μήνυμα στην Πολιτική Προστασία στην Τουρκία λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας που έχει γίνει συντρίμμια.

Οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά προκειμένου να βγάλουν αρχικά την κοπέλα και το αγόρι που έχουν δώσει ίχνη ζωής.

Τους έκανε σήμα χτυπώντας τρεις φορές

Οι διασώστες ξεκίνησαν να σκάβουν τούνελ για να μπορέσουν να εντοπίσουν τους επιζώντες. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι διασώστες έχουν βρει πιθανότατα το σημείο που είναι εγκλωβισμένη η 24χρονη και της είπαν να χτυπήσει ένα σίδερο αν τους ακούει. Η αθλήτρια χτύπησε τρεις φορές ένα σίδερο και έδωσε ελπίδες σε όσους επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό της. Η βολεϊμπολίστρια έμενε στον 3ο όροφο του κτηρίου.

Όσον αφορά τον ανήλικο, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, φέρεται να απάντησε σε κλήση του πατέρα του χωρίς να μιλήσει. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο επειδή ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια.

Αυτή είναι η 24χρονη που «παλεύει» να κρατηθεί στη ζωή

Η κοπέλα η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο ΑΝΤ1, είναι αθλήτρια, είχε καταφέρει να ειδοποιήσει την Πολιτική Προστασία για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται αλλά και πως κοντά σε εκείνη υπάρχουν και άλλοι ζωντανοί.

Άλλες πληροφορίες, κάνουν λόγο και είναι δύο ακόμα κοπέλες που βρίσκονται κοντά στο σημείο με την 24χρονη, όπως και το αγοράκι τεσσάρων ετών.

Στο σημείο κατά διαστήματα, γίνεται απόλυτη σιωπή ώστε οι διασώστες να μπορέσουν να ακούσουν ήχους που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους ώστε να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμό.

Επιχειρούν 4 αποστολές στο ίδιο σημείο

Ειδικότερα σε επικοινωνία του CNN Greece με την Πυροσβεστική, επιβεβαιώθηκε πως οι Έλληνες διασώστες βρίσκονται σε επιχείρηση που ξεκίνησε περίπου στις 16:30 όταν ακούστηκαν φωνές προερχόμενες από τα συντρίμμια ενός κτηρίου και σε αυτή συμμετέχουν η 1η, η 2η ΕΜΑΚ καθώς και άλλες 4 αποστολές.

Στο σημείο έσπευσαν τα ελληνικά σωστικά συνεργεία και επιχειρούν μαζί με άλλες ομάδες διασωστών προκειμένου να καταφέρουν να βγάλουν ζωντανούς τους ανθρώπους.

Πενταμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε μετά από 129 ώρες

Εν τω μεταξύ, πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια του σπιτιού τους στην Τουρκία, 129 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Σύμφωνα με το SkyNews, ο πατέρας τόνισε ότι τα παιδιά του ήταν τα πρώτα που απεγκλωβίστηκαν μέσα από τα συντρίμμια, προτού οι ομάδες των διασωστών βγάλουν και τον ίδιο.

Η διάσωση έφερε μια ελπίδα, μέσα «κόλαση» από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ, την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος έπληξε τη συνοριακή περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας.

Επέζησε μετά από 140 ώρες και βγήκε με το χαμόγελο

Περίπου πέντε 24ωρα από τον ισοπεδωτικό σεισμό στην Τουρκία και τα θαύματα συνεχίζονται! Διασώστες έβγαλαν από τα συντρίμμια κτιρίου στο Καχραμανμαράς έναν επιζώντα. Το βράδυ του Σαββάτου (11/2), ένας άνδρας που κατόρθωσε να μείνει στη ζωή 140 ώρες αφότου ο σεισμός στην Τουρκία κατέστρεψε την πόλη Καχραμανμαράς στη νότια επαρχία Χατάι διασώθηκε κάτω από τόνους χαλασμάτων.

Όπως φαίνεται στις εικόνες του απεγκλωβισμού του που μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση από την τουρκική τηλεόραση, ήταν καλά στην υγεία του και χαμογελαστός!

Μάλιστα, αφού βγήκε από τα συντρίμμια, ευχαρίστησε τους διασώστες, που παρά την απίστευτη κούραση και το πολικό ψύχος, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επιχειρήσεις έρευνας και διασώσεις τυχόν επιζώντων που έχουν θαφτεί κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ