ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Προφυλακίστηκε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα

Qatar Gate: Προφυλακίστηκε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα
Ο Ταραμπέλα αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση και ζήτησε να καταθέσει για να δώσει εξηγήσεις AP Photo/Thierry Monasse

Προφυλακίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Qatar Gate, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα το Σάββατο (11/2), σε βάρος του οποίου έχει απαγγελθεί η κατηγορία της διαφθοράς.

Ειδικότερα, ο 59χρονος ευρωβουλευτής προφυλακίστηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για «διαφθορά», «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», διευκρίνισε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, Έρικ βαν ντερ Σιπτ.

Ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ιταλός Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, παραδέχτηκε τον Ιανουάριο ότι ενορχήστρωσε το σκάνδαλο. Ο ίδιος κατέληξε σε συμφωνία με την εισαγγελία που προβλέπει ποινή φυλάκισης η οποία περιορίζεται στο ένα έτος, με αντάλλαγμα ακριβείς δηλώσεις για την απάτη και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Παντσέρι ενέπλεξε τον Ταραμπέλα ενώπιον των ανακριτών τον Δεκέμβριο λίγο μετά τη σύλληψή του. Υποστήριξε ότι του κατέβαλε ποσό «μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ» για την εμπλοκή του στα θέματα που σχετίζονταν με το Κατάρ.

Ο Ταραμπέλα αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση και ζήτησε να καταθέσει για να δώσει εξηγήσεις.

Η βελγική δικαιοσύνη χρειάστηκε να περιμένει τη λήξη της διαδικασίας άρσης της ασυλίας στο Κοινοβούλιο, στις 2 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει οποιοδήποτε μέτρο καταναγκασμού.

Στην ίδια έρευνα, ένας άλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, του οποίου επίσης ήρθη η ασυλία στις 2 Φεβρουαρίου, συνελήφθη χθες, Παρασκευή, στην Ιταλία βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, επιβεβαίωσε σήμερα ο 'Ερικ βαν ντερ Σιπτ.

Η βελγική δικαιοσύνη περιμένει πλέον την έκδοσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ