ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Νέα Ζηλανδία: Έτοιμος να χτυπήσει ο κυκλώνας «Γκάμπριελ»

Συναγερμός στη Νέα Ζηλανδία: Έτοιμος να χτυπήσει ο κυκλώνας «Γκάμπριελ»
Αντιμέτωπη με θυελλώδεις ανέμους αλλά ακόμη και με παλίρροια πρόκειται να βρεθεί η Νέα Ζηλανδία AP / Brett Phibbs/NZ Herald

Σε αναμονή του κυκλώνα «Γκάμπριελ» που αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται όλη η χώρα, όπως μετέδωσε την Κυριακή (12/2) το CNNi

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν περισσότερα από 36 σχολεία στην περιοχή Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας τη Δευτέρα (13/2), ενώ, παράλληλα θα μειωθούν τα δρομολόγια του δικτύου λεωφορείων InterCity.

Ταυτόχρονα, η αεροπορική εταιρεία Air New Zealand ενημέρωσε ότι ακύρωσε πολλές διεθνείς πτήσεις για τη Δευτέρα (13/2), πτήσεις προς την Τασμανία και τα νησιά του Ειρηνικού, καθώς και εσωτερικές πτήσεις από και προς το Όκλαντ, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, MetService της Νέας Ζηλανδίας, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται θυελλώδεις άνεμοι την Κυριακή (12/2), φτάνοντας ορισμένοι τα 140 χλμ/ώρα (87 mph).

«Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που ολόκληρο το νησί βρισκόταν σε αντίστοιχο κίνδυνο», είπε η Λίζα Μάρεϊ, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του MetService.

Συμπληρώνει δε, ότι «ακραίες βροχοπτώσεις και άνεμοι αναμένονται για πολλές περιοχές του Βόρειου Νησιού, που θα συνοδεύονται από ταραγμένες θάλασσες κατά μήκος των βόρειων και ανατολικών ακτών, ενώ πρόκειται να σημειωθεί καταιγίδα κοντά στο κέντρο του κυκλώνα».

Οι περιοχές που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο μπορεί να περιμένουν 350-450 mm (13-18 ίντσες) βροχής, 120-140 km/h (75-87 mph) μποφόρ αλλά και κίνδυνο παλίρροιας.

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (12/2), ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς κάλεσε για μια ακόμη φορά τους κατοίκους να αποφύγουν τα ταξίδια και προτρέποντας τους εργαζόμενους να δουλέψουν από το σπίτι.

Όπως δήλωσε ο Χίπκινς: «περιμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι, είτε να μείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα στο σπίτι, είτε να εκκενώσετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ