ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιστρέφει η κακοκαιρία που έγινε γνωστή ως «Θηρίο από την Ανατολή»

Βρετανία: Επιστρέφει η κακοκαιρία που έγινε γνωστή ως «Θηρίο από την Ανατολή»
Πρόκειται για σπάνιο πολικό φαινόμενο, την «Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση» (SSW), η οποία προκάλεσε το «Θηρίο από την Ανατολή» («Beast from the East») του 2018 AP Photo/Matt Dunham

Πολικές θερμοκρασίες αναμένεται να πλήξουν περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, φτάνοντας ακόμη και τους -11 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι επιστρέφει το «Θηρίο από την Ανατολή».

Σύμφωνα με τον Independent, οι καιρικές συνθήκες προβλέπεται να καταφθάσουν στη χώρα τέλη Φεβρουαρίου και να διαρκέσουν πάνω από δέκα ημέρες τον Μάρτιο.

Την εμφάνισή τους πρόκειται να κάνουν θυελλώδεις άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή (16/2).

Οι συνθήκες παγετού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται σε ένα σπάνιο πολικό φαινόμενο, την «Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση» (SSW), η οποία προκάλεσε το «Θηρίο από την Ανατολή» («Beast from the East») του 2018, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και προκάλεσε 17 θανάτους.

Το φαινόμενο είχε τελευταία φορά εμφανιστεί το 2018AP Photo/Matt Dunham

Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε σημάνει συναγερμό με τη Σκωτία, το Ντέβον, το Σόμερσετ και τη Νότια Ουαλία να είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ενώ ένας άνδρας πέθανε στο Λονδίνο αφού ανασύρθηκε από μια παγωμένη λίμνη.

Σημειώνεται ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα παγετού φέτος τον χειμώνα, μετά από δύο εβδομάδες παγετού τον Δεκέμβριο που ακολουθήθηκαν από μια εβδομάδα θερμοκρασιών υπό του μηδενός τον Ιανουάριο.

Ένας μετεωρολόγος του Met Office δήλωσε πως «από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, είναι η περίοδος που αναμένονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ