ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Περιμένει «πράσινο φως» από την την ΕΕ για να στείλει βοήθεια στη Συρία

Βουλγαρία: Περιμένει «πράσινο φως» από την την ΕΕ για να στείλει βοήθεια στη Συρία
Περιμένουν το «πράσινο φως» από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ AP/Hussein Malla

Το «ναι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένει η Βουλγαρία, η οποία είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, και αναφέρει πως πιο συγκεκριμένα περιμένουν το «πράσινο φως» από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ο μηχανισμός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη Βηρυτό.

Ο Κοτζαμπάσεφ επιβεβαίωσε ότι το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Spartan που θα μεταφέρει τη βοήθεια, θα αναχωρήσει από τη Βουλγαρία μόλις η ΕΕ εγκρίνει την ενέργεια αυτή.

Το φορτίο θα παραλάβουν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη Βηρυτό και της βουλγαρικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Στη συνέχεια, θα χρειαστούν σχεδόν δύο ώρες για να φθάσει η βοήθεια στη Δαμασκό μέσω ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο Κοτζαμπάσεφ δήλωσε στη συνέντευξη ότι το σπίτι στο οποίο διέμενε μια βουλγαρική οικογένεια, συγκεκριμένα μια μητέρα και το ενός έτους παιδάκι της, καταστράφηκε από τον σεισμό στη Λαττάκεια της Συρίας. Ο πατέρας βρίσκεται στη Γερμανία.

Η οικογένεια αρνήθηκε την ανθρωπιστική βοήθεια από το βουλγαρικό κράτος. Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στη Συρία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να προσφέρει προξενική προστασία και βοήθεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις εννέα χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν προσφερθεί να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας μένει να ενημερώσει τη Βουλγαρία πότε θα σταλεί η βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ