ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

Συρία: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ
Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία και συνεχίζουν να στοχοθετούν φερόμενα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης AP Photo / Baderkhan Ahmad

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Χάμζα αλ Χόμσι σκοτώθηκε στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από επιχείρηση του αμερικανικού στρατού. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην ίδια επιχείρηση, τραυματίστηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

«Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια επιδρομής ελικοπτέρου από τις ΗΠΑ και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, μια έκρηξη στον στόχο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες και ένας εκπαιδευμένος για εργασία σκύλος. Ο Χάμζα αλ Χόμσι σκοτώθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποιον ρόλο έπαιζε ο Χόμσι στο Ισλαμικό Κράτος. Οι τέσσερις στρατιώτες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Ιράκ.

Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που στηρίζεται από τις ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ΙΚ στη βόρεια Συρία.

Μετά την ήττα του ISIS στη Συρία, το 2019, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν να στοχοθετούν φερόμενα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Στις 10 Φεβρουαρίου, σε μια άλλη επιχείρηση σε συνεργασία με τις SDF κατασχέθηκαν όπλα ενώ σκοτώθηκε ένα άλλο στέλεχος του ΙΚ.

Το 2022 σκοτώθηκαν δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ένας τον Φεβρουάριο από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και ένας δεύτερος τον Οκτώβριο, από πρώην αντάρτες της επαρχίας Ντεράα που στηρίζονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ