ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ακροδεξιοί φοιτητές έβαψαν άσπρο το άγαλμα του Ουγκώ επειδή ήταν σκούρο

Γαλλία: Ακροδεξιοί φοιτητές έβαψαν άσπρο το άγαλμα του Ουγκώ επειδή ήταν σκούρο
Η καταδίκη τους αφορά καταστροφές που, με ρατσιστικούς στόχους, προκάλεσαν σε δημόσιο αγαθό AP/Andreea Alexandru

Άγαλμα του Βίκτωρα Ουγκώ βεβήλωσαν με μαύρη μπογιά ακροδεξιοί φοιτητές στη Γαλλία.

Καταδικάστηκαν από γαλλικό δικαστήριο σε υποχρεωτικής παροχής εργασίας 140 ωρών σε υπηρεσίες και δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, οι δύο φοιτητές έβρισκαν «σκούρο» το χρώμα του αγάλματος που φιλοτέχνησε γλύπτης από τη Σενεγάλη και αποφάσισαν να το βάψουν άσπρο

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν μέσω Διαδικτύου ότι «με πρωτοβουλία τοπικών εθνικιστών το άγαλμα του Ουγκώ έχει πλέον ωραίο άσπρο, γαλλικό χρώμα».

Η καταδίκη τους αφορά καταστροφές που, με ρατσιστικούς στόχους, προκάλεσαν σε δημόσιο αγαθό. Πέραν της κοινωφελούς εργασίας οι δύο νεαροί θα πρέπει να καλύψουν και τις δαπάνες αποκατάστασης του αγάλματος. Αν δεν εκτίσουν την ποινή τους αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης τριών ετών.

Ο συνήγορος ενός εκ των δύο καταδικασθέντων δήλωσε ικανοποιημένος διότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο Δήμος της Μπενζασόν, όπου βρίσκεται το άγαλμα, και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων θεώρησαν ελαφρά την ποινή και εξέφρασαν την ελπίδα πως τουλάχιστον θα συνετίσει τους δυο φοιτητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ