ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία αποσύρεται από τη Συνθήκη «New START» για τα πυρηνικά

Πούτιν: Η Ρωσία αποσύρεται από τη Συνθήκη «New START» για τα πυρηνικά
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την αναστολή τήρησης εκ μέρους της Ρωσίας της Συνθήκης που έχει υπογραφεί με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα «New START», ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με την ανακοίνωση του αυτή, η συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών τους οπλοστασίων, δέχεται σοβαρό πλήγμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αν και δεν θα είναι η πρώτη που θα ξαναρχίσει τις δοκιμές των ατομικών της όπλων, είπε ο Πούτιν στην ομιλία του ενώπιον της «ελίτ» της Μόσχας την Τρίτη.

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρεσβευτής της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ, υποστήριξε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα αποσύρεται από τη συμφωνία αλλά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιστρέψει.

Τέλος οι επιθεωρήσεις

Σύμφωνα με τη βασική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία επιτρέπεται να διενεργούν επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις όπλων του άλλου, αλλά οι επιθεωρήσεις σταμάτησαν από το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.

Να σημειωθεί ότι η συνθήκη, που παρατάθηκε το 2021, επρόκειτο να λήξει το 2026.

Η εν λόγω συνθήκη είναι η μόνη συμφωνία που έχει απομείνει που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Η συνθήκη θέτει όρια στον αριθμό των αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων διηπειρωτικής εμβέλειας που μπορούν να διαθέτουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία.

Παρατάθηκε για τελευταία φορά στις αρχές του 2021 για πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα χρειαστεί σύντομα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια άλλη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών.

Μια σύνοδος της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη συνθήκη επρόκειτο να συνεδριάσει στην Αίγυπτο στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε ξαφνικά.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για αυτή την αναβολή, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει ότι η απόφαση ελήφθη «μονομερώς» από τη Ρωσία.

Δριμύ κατηγορώ Πούτιν κατά της Δύσης και των ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Δύσης, λέγοντας ότι ευθύνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

O Ρώσος Πρόεδρος πραγματοποίησε την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, σχεδόν ένα χρόνο από τότε που η χώρα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία και ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Δύση ετοιμαζόταν να μετατρέψει την Ουκρανία ως το εφαλτήριο για να επιτεθεί στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει όπως είπε, ότι η Μόσχα έπρεπε να δράσει πριν γίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

«Δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή για την υπεράσπιση της Ρωσίας και του λαού μας, εκτός από αυτή που αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε σήμερα», είπε σημειώνοντας πως η εισβολή στην Ουκρανία ήταν απαραίτητη για την υπεράσπιση της Ρωσίας.

«Η ελίτ της Δύσης δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της, που είναι να νικήσει στρατηγικά τη Ρωσία. Δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η απειλή συνεχίζεται καθημερινά», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «ετοιμάζονται για αιματοχυσία στο Ντονμπάς».

«Στόχος είναι να μας αρπάξουν αυτά τα ιστορικά ρωσικά εδάφη», σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία πίεζε να εφοδιαστεί με πυρηνικά όπλα, και χαρακτήρισε την εισβολή ως προληπτική και αμυντική ενέργεια.

«Τα ιστορικά γεγονότα θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας... ο καθένας μας δεσμεύεται από μία τεράστια ευθύνη» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του. Ο Ρώσος πρόεδρος επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε μια ναζιστική απειλή και συνεχείς απειλές και μίσος από το καθεστώς του Κιέβου. «Η Ουκρανία περίμενε τη Ρωσία να έρθει σε βοήθεια» ισχυρίστηκε.

«Μιλάω σε μια δύσκολη και σημαντική στιγμή για τη Ρωσία, σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών παντού στον κόσμο», δήλωσε εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον της πολιτικής ελίτ της χώρας και στρατιωτικών που πολέμησαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήταν ανοιχτος σε διάλογο με τη Δύση και σε ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «σε απάντηση λαμβάναμε ανέντιμες απαντήσεις» και συγκεκριμένες ενέργειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Εμείς κάναμε κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε ειρηνικά το πρόβλημα στην περιοχή αλλά η Δύση αποσύρθηκε από θεμελιώδους σημασίας συμφωνίες, έκανε υποκριτικές δηλώσεις και το ΝΑΤΟ ήθελε να επεκτείνει την ομπρέλα του και να μας σκεπάσει, πρόσθεσε.

«Θέλω να επαναλάβω: αυτοί είναι που ευθύνονται για τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιούμε βία για να τον σταματήσουμε», ισχυρίστηκε προσθέτοντας πως η δέσμευση της Δύσης για την ειρήνη αποδείχθηκε «απάτη» και «σκληρό ψέμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ