ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: «Καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν θέλει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία»

Βερολίνο: «Καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν θέλει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία»
H εκτίμηση της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας για τις προθέσεις Πούτιν στην Ουκρανία AP/Libkos

Το Κρεμλίνο δεν μοιάζει διατεθειμένο να διαπραγματευθεί το τέλος της ένοπλης σύρραξης, κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπρούνο Καλ, ο επικεφαλής της BND, επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) πως δεν βλέπει απολύτως καμία ένδειξη ότι ο κ. Πούτιν θέλει ειρηνευτική συμφωνία. Αυτή τη στιγμή, ο ρώσος πρόεδρος επιδιώκει ο πόλεμος να κριθεί «στα πεδία των μαχών» και «να αποκτήσει όσα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι δυνατόν, ώστε κατόπιν να υπαγορεύσει ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους κάποια στιγμή στο μέλλον», προσθέτει.

Ο κ. Καλ συμπληρώνει πως ο ρωσικός στρατός παραμένει σε θέση να στείλει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από όσους έχει αναπτύξει σήμερα στα μέτωπα.

Από τους 300.000 στρατευσίμους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το 2022, κάποιοι ακόμη εκπαιδεύονται, ενώ άλλοι έχουν σταλεί στα μέτωπα, σημειώνει. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να αντλήσει από «δυναμικό» στρατευσίμων που φθάνει «ως και το 1 εκατομμύριο άνδρες, αν κριθεί απαραίτητο από το Κρεμλίνο», προειδοποιεί ο επικεφαλής της BND.

Παρά την αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας, λέει πάντως ο κ. Καλ, η Ουκρανία καταφέρνει να υπερασπίζεται τον εαυτό της πολύ αποτελεσματικά.

Όμως «αυτός είναι δύσκολος αγώνας μακροπρόθεσμα και θα είναι επιτυχής για την ουκρανική πλευρά μόνο αν συνεχιστεί στ’ αλήθεια η υποστήριξη της Δύσης», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί ο κ. Καλ, τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να βάλουν τέλος στις ξαφνικές αντεπιθέσεις και προελάσεις των Ουκρανών. Ο επικεφαλής της BND περιγράφει την κατάσταση στα μέτωπα μιλώντας για μάχες χαρακωμάτων και πυροβολικού,για «πολύ σκληρό, βάρβαρο πόλεμο φθοράς».

Ζελένσκι: Αμετάβλητες οι ισορροπίες στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου

Οι ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου διατηρούν τις θέσεις τους παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από τις αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι παρά την μεγάλη πίεση που δέχονται οι δυνάμεις μας, η πρώτη γραμμή δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή», ανέφερε.

Ο ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί «τεράστιες απώλειες» κατά τις επιθέσεις που εξαπολύουν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις εδώ και μήνες.

Ενδεχόμενη κατάληψη της Μπαχμούτ θα άνοιγε στις δυνάμεις της Μόσχας τον δρόμο προς το Κραματόρσκ, μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ