ΚΟΣΜΟΣ

Ενδοοικογενειακή βία και τάσεις αυτοκτονίας: Με ποιο τρόπο συνδέονται

Ενδοοικογενειακή βία και τάσεις αυτοκτονίας: Με ποιο τρόπο συνδέονται
Το 27% των γυναικών υπολογίζεται ότι έχει υποστεί «βίαιη συμπεριφορά από ερωτικό σύντροφο» κατά τη διάρκεια της ζωής τους PEXELS (ΑΡΧΕΙΟ)

Τη συσχέτιση ανάμεσα στην ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να υφίστανται οι γυναίκες με τις αυτοκτονικές τάσεις παρουσιάζει νέα έρευνα για την ψυχική υγεία των ενηλίκων, που έχει δημοσιεύσει το περιοδικό The Guardian.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που έχει διεξαχθεί από την εμπειρογνώμονα υγείας Σάλλυ Μακμάνους, για λογαριασμό της φιλάνθρωπικής οργάνωσης «Agenda Alliance» όσες έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από σύντροφό τους εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ είναι επτά φορές πιο πιθανό να έχουν προβεί σε απόπειρα.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών χαρακτηρίζουν τα ευρήματα της έρευνας αυτής «σοκαριστικά και φρικτά», ενώ τονίζουν ότι με βάση αυτά πρέπει να κινητοποιηθεί τόσο το ιατρικό προσωπικό, όσο και όσοι είναι αρμόδιοι για την περίθαλψη ευάλωτων γυναικών, παρακολουθώντας συχνότερα την προσωπική τους ασφάλεια.

Τα θύματα, δε, που έχουν κακοποιηθεί από σύντροφό τους έχουν επίσης περισσότερες από τρεις φορές πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και ταυτόχρονα υπερδιπλάσιο κίνδυνο να σκεφτούν να αυτοκτονήσουν.

Σημειώνεται ότι, η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη ακαδημαϊκή προσπάθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσιάζει τη συσχέτιση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως «βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων» και των τάσεων αυτοκτονίας που έχουν οι γυναίκες που έχουν ένα τέτοιο βίωμα. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Τουλάχιστον ποσοστό 27% των γυναικών υπολογίζεται ότι έχει υποστεί «βίαιη συμπεριφορά από ερωτικό σύντροφο» κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς συνδέονται τα φαινόμενα αυτοκτονίας με την βία από ερωτικό σύντροφο;

Βασισμένη στα ευρήματα της μελέτης, η οργάνωση «Agenda Alliance» σε δελτίο τύπου, αναφέρει «αν και το παρόν δελτίο τύπου δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην «βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων» και τις αυτοκτονικές τάσεις, δείχνει ότι η εμπειρία ενός τέτοιου βιώματος μπορεί να λειτουργήσει ως πρόδρομος της αυτοκτονίας», ενώ προσθέτει πως «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ορισμένες περιπτώσεις γυναικών που αυτοκτονούν, μπορεί αν είναι σιωπηλά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που δεν έχουν ποτέ γνωστοποιήσει το βίωμά τους, ώστε αυτά να καταμετρηθούν».

Το δείγμα της εν λόγω έρευνας που ανέλυσε η Μακ Μάνους προέρχεται από τις τρεις τελευταίες εκδόσεις της Έρευνας Ψυχιατρικής Νοσηρότητας Ενηλίκων, που δημοσιεύτηκαν το 2000, το 2007 και το 2014, οι οποίες πραγματεύονται την ψυχική υγεία 7.000 ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω.

Στην συνέχεια, εξέτασε τον αριθμό των γυναικών που είχαν βιώσει σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική ή οικονομική «βία από ερωτικό σύντροφο» και εκείνων που είχαν αυτοτραυματιστεί, είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν τον τελευταίο χρόνο.

Η διευθύντρια της «Agenda Alliance», αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Τα δεδομένα που συλλέγησαν δείχνουν ότι οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που υφίστανται ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι πιο πιθανό να έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονία από εκείνες που δεν έχουν βιώσει κακοποίηση. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα θύματα «βίας από ερωτικό σύντροφο».

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που παρέχει η έρευνα αυτή, είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες οι οποίες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή εκείνες που είναι άνεργες ή δεν μπορούν να εργαστούν λόγω ασθενείας ή αναπηρίας ή ακόμη κι εκείνες που έχουν χρέη, παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν κακοποιητική συμπεριφορά από τον ερωτικό τους σύντροφο.

Εάν μπορούσε, λοιπόν, να εξάχθεί το κεντρικό πόρισμα των αποτελεσμάτων της ανάλυση αυτής, είναι πως «όταν μια γυναίκα παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας, είναι πιθανό να είναι θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ