ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκαν οι πρόγονοι των Χόμπιτ

Ανακαλύφθηκαν οι πρόγονοι των Χόμπιτ
Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη Χόμπιτ, είναι τα μικροσκοπικά πλασματάκια που γνωρίσαμε μέσα από τον Άρχοντα των δακτυλιδιών.

Κι όμως τα Χόμπιτ υπήρξαν! Τα μικροσκοπικά πλάσματα που γνωρίσαμε μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, δεν αποτελούν προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπήρξαν ένα ξεχωριστό ανθρώπινο είδος.

Οι πρόγονοι των μικροσκοπικών Χόμπιτ, είχαν σχεδόν το μισό ύψος των σημερινών ανθρώπων και ζούσαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, όπως εκτιμούν επιστήμονες από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδονησία, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της μελέτης νέων απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν εκεί.

Τα απολιθώματα χρονολογούνται πριν από περίπου 700.000 χρόνια και είναι πολύ αρχαιότερα από εκείνα του ίδιου του «Aνθρώπου του Φλόρες» (Homo floresiensis), τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2003 και θεωρούνται ηλικίας 50.000 έως 190.000 ετών.

Πρόκειται για μερικά δόντια, καθώς επίσης οστά γνάθου και κρανίου από τουλάχιστον έναν ενήλικα και δύο παιδιά, τα οποία είναι πάντως ανεπαρκή για να δώσουν στους επιστήμονες μια βέβαιη και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τους προγόνους του «Χόμπιτ».

Ο άνθρωπος «Χόμπιτ» είχε ύψος περίπου 1,06 μέτρων και ο εγκέφαλός του ήταν ανάλογου μεγέθους με του χιμπατζή. Τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι πιθανώς προήλθε από τους προγόνους του Homo sapiens, τους Homo erectus, οι οποίοι έφθαναν σε ύψος τα 1,8 μέτρα, εμφανίσθηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 1,9 εκατομμύρια χρόνια και είχαν επεκταθεί στην Ασία πριν ένα 1,5 εκατ. χρόνια.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο, ίσως πάνω σε κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τσουνάμι και επέπλεαν, έφθασαν στην σημερινή Ινδονησία, αρχικά στην Ιάβα και μετά στη νήσο Φλόρες.

Σύμφωνα με το εξελικτικό «σενάριο» των επιστημόνων, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Nature", το σώμα των «μεταναστών» σταδιακά συρρικνώθηκε, υπό την πίεση του νέου φυσικού περιβάλλοντος, κυρίως λόγω ανεπαρκούς τροφής, μέχρι που πήρε τις διαστάσεις του «Χόμπιτ», κάτι που ήδη είχε συμβεί πριν από τουλάχιστον 700.000 χρόνια. Η συρρίκνωση του μεγέθους στην πορεία διαδοχικών γενεών είναι μια διαδικασία που έχει παρατηρηθεί σε διάφορα θηλαστικά (π.χ. ελέφαντες), όταν απομονώνονται σε ένα νησί.

2016 06 08T170741Z 1433043720 S1AETITJWFAA RTRMADP 3 SCIENCE HOBBBITS

Πηγή:Courtesy Susan Hayes/Handout via REUTERS

Μάλιστα τα νέα απολιθώματα, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνουν ότι οι πρόγονοι του «Χόμπιτ» μπορεί να ήταν ακόμη πιο μικροκαμωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι η συρρίκνωση του σώματός τους πρέπει να συνέβη πολύ γρήγορα, πράγμα που μάλλον ξαφνιάζει τους επιστήμονες κάποιοι εκ των οποίων, όπως ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εμφανίζονται διστακτικοί να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Τα νέα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν στην κοίτη ενός αρχαίου ποταμού, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το σπήλαιο Λιάνγκ Μπούα όπου είχε βρεθεί αρχικά ο «Χόμπιτ», ενισχύουν πάντως την άποψη ότι ο τελευταίος είχε μια μακρά και αυτόνομη εξελικτική παρουσία στο συγκεκριμένο νησί.

Από την άλλη, εξασθενούν την υπόθεση ότι ο «Χόμπιτ» δεν ήταν παρά ένας Homo sapiens, απλώς είχε κάποιο ιατρικό ή γενετικό πρόβλημα που του προκάλεσε νανισμό. Επίσης δεν συνηγορούν υπέρ μιας άλλης υπόθεσης ότι ο «Χόμπιτ» είχε ακόμη πιο αρχαίους προγόνους, όπως ο Homo habilis ή ο Αυστραλοπίθηκος.

«Φαίνεται πλέον πως ο Χόμπιτ του Φλόρες είναι στην πραγματικότητα ένας Homo erectus που έγινε νάνος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, αρχαιολόγος Άνταμ Μπρουμ του Κέντρου Ερευνών Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας.

«Η νέα ανακάλυψη δίνει την οριστική απάντηση σε όσους αμφισβητίες πιστεύουν ότι ο Άνθρωπος του Φλόρες ήταν απλώς ένας άρρωστος Homo sapiens», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Γκερτ βαν ντερ Μπεργκ του Κέντρου Αρχαιολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Wollongong.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ