ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα για επιχείρηση αποσταθεροποίησης στην Αφρική

Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα για επιχείρηση αποσταθεροποίησης στην Αφρική
Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία με την εισβολή στην Ουκρανία πλήττει και την Αφρική, όπου «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιφέρειες», κατήγγειλε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε.

«Δεν επιτέθηκε απλά και μόνο στην Ουκρανία, επιτέθηκε στους φτωχότερους αυτού του κόσμου», επέμεινε η κυρία Σούλτσε, σε πενθήμερη περιοδεία στη δυτική Αφρική, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο στην Αμπιτζάν.

Οι συνέπειες του πολέμου, δηλαδή «οι υψηλές τιμές των τροφίμων, των λιπασμάτων και της ενέργειας» σάρωσαν «τη δυτική Αφρική όπως και πολλές άλλες χώρες του παγκόσμιου Νότου», είπε η κυρία Σούλτσε, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), την παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, αύριο Παρασκευή.

Σε περιόδους όπως αυτή η Γερμανία χρειάζεται φίλους και συμμάχους και στην Αφρική, τόνισε η κυρία Σούλτσε.

«Η Ρωσία είναι επίσης ενεργή στην Αφρική», όπου «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιφέρειες», υποστήριξε.

Παρά το γεγονός πως το Βερολίνο υποστηρίζει το Κίεβο όσο περισσότερο μπορεί, δεν έχει «ξεχάσει» πως υπάρχει ο υπόλοιπος κόσμος και «δεν μειώσαμε την υποστήριξή μας προς τις φτωχότερες χώρες, αντίθετα την επεκτείναμε», πρόσθεσε.

«Με τα αναπτυξιακά μας προγράμματα επιδιώκουμε να ενισχύσουμε και να σταθεροποιήσουμε κοινωνίες», διαβεβαίωσε.

Η κυρία Σούλτσε και ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ κάνουν κοινή πενθήμερη περιοδεία στη δυτική Αφρική, ώστε να προωθήσουν μεταξύ άλλων τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση ζημιάς στο περιβάλλον.

Έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Γκάνα, όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν μια από τις μεγαλύτερες αγορές μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού στον κόσμο, θα βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου θα περιηγηθούν σε φυτεία κακάο, ως αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ