ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Το πυρηνικό δόγμα Πούτιν και η απειλή του «Satan 2»

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Το πυρηνικό δόγμα Πούτιν και η απειλή του «Satan 2»
Oι εμπόλεμες πλευρές προετοιμάζονται για μια δυνητικά ακόμη πιο καταστροφική πορεία του πολέμου AP Photo / LIBKOS, File

Για τη Ρωσία, ήταν ένας χρόνος με μαζικούς βομβαρδισμούς, ταπεινωτικές υποχωρήσεις και εξοντωτικές πολιορκίες. Η Ουκρανία προέβαλε σκληρή αντίσταση, έκανε εκπληκτικές αντεπιθέσεις και πραγματοποίησε απροσδόκητα χτυπήματα.

Τώρα, στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια δυνητικά ακόμη πιο καταστροφική πορεία του πολέμου καθώς η Ουκρανία περιμένει από τη Δύση άρματα μάχης και άλλα νέα όπλα, ενώ ο Πούτιν σε μια σαφή αναφορά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο διαμηνύνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει την επικράτειά της.

Οι ειδικοί σύμφωνα με το associated press προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και μάλιστα ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Αυτό που δεν φαίνεται πουθενά είναι μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι παρατηρητές βλέπουν ελάχιστες προοπτικές για συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές είναι «ασυμβίβαστες με τις τρέχουσες θέσεις τους», είπε ο Τζάστιν Μπρόνκ ανώτερος ερευνητής στο RUSI στο Λονδίνο.

Σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν «σημαντική πολιτική αναταραχή στη Ρωσία», και σε αμφισβήτηση του Πούτιν υποστήριξε ο ερευνητής.

Ταυτόχρονα, εάν η Ουκρανία αποτύχει να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη προτού η Ρωσία αναπτύξει τα στρατεύματά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «μακροπρόθεσμο αδιέξοδο και ένα είδος τρομακτικού πολέμου φθοράς που απλώς συνεχίζεται και συνεχίζεται», πρόσθεσε ο Μπρονκ, λέγοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει «να παρατείνει τον πόλεμο και απλώς να περιμένει τη Δύση να εξαντληθεί».

Η Φιόνα Χιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings που υπηρέτησε στις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, είδε επίσης ελάχιστες προοπτικές για μια διευθέτηση.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν σκοπό να χάσουν», είπε. «Ο Πούτιν έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει ό,τι χρειαστεί».

Η Χιλ είπε ότι ο Πούτιν ελπίζει να διαλυθεί η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο - «να φύγει και να μείνει εκτεθειμένη η Ουκρανία. Μετά η Ρωσία μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει και να εγκαταλείψει το έδαφός της».

«Για τον Πούτιν, ο μόνος τρόπος που παραδέχεται ότι μπορεί να τελειώσει είναι η συνθηκολόγηση του Κιέβου», είπε η Τατιάνα Στανοβάγια από το Carnegie Endowment.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσία

Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα ως απάντηση σε πυρηνικό χτύπημα ή επίθεση με συμβατικές δυνάμεις που απειλούν «την ίδια την ύπαρξη του ρωσικού κράτους».

Ο ίδιος ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει την επικράτειά της.

Μάλιστα ορισμένα ρωσικά γεράκια προέτρεψαν πυρηνικά πλήγματα σε ουκρανικές γέφυρες και άλλες βασικές υποδομές για να αναγκάσουν το Κίεβο και τους συμμάχους του να αποδεχθούν τους όρους της Μόσχας.

Ωστόσο ο Μπρονκ είπε ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να καταφύγει σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα γύριζε μπούμερανγκ.

«Στην πραγματικότητα η χρήση τους δεν παράγει σχεδόν κανένα όφελος και σίγουρα δεν αντισταθμίσει το κόστος για τη Ρωσία ενώ δεν απομακρύνει τον κίνδυνο άμεσης κλιμάκωσης σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Η Φιόνα Χιλ από την πλευρά της πρόσθεσε ότι ο Πούτιν βλέπει τις πυρηνικές απειλές ως ισχυρό πολιτικό εργαλείο με την ελπίδα να αναγκάσει τη Δύση να αποσύρει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Αντίθετα η Τατιάνα Στανοβάγια είπε ότι η πυρηνική απειλή του Πούτιν δεν είναι μπλόφα: Αν δει ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί με τρόπο που να απειλεί το ρωσικό έδαφος και να οδηγήσει στην ήττα της Μόσχας, «νομίζω ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα με τρόπο που να μπορεί να δείξει ότι είναι ζήτημα επιβίωσης για τη Ρωσία», σημείωσε.

Με την απειλή του «Satan 2»

Χθες πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ανακοίνωση για την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας από τη συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά, προανήγγειλε πως η χώρα του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη Ρωσία την πυρηνική τριάδα της, μια δομή στρατιωτικής δύναμης ικανής να εκτοξεύσει τρεις τύπους πυρηνικών όπλων.

Είπε συγκεκριμένα, ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»).

«Φέτος, οι πρώτοι εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων Sarmat με τον νέο βαρύ πύραυλο θα τεθούν σε μάχιμη υπηρεσία. Θα συνεχίσουμε την πλήρη παραγωγή των αέρος υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων Zircon», ανακοίνωσε σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας «αύξησε γρήγορα την παραγωγή», καθώς η Μόσχα δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε στρατιωτικό υλικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ