ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη δημοσκοπική άνοδος των Podemos

Μεγάλη δημοσκοπική άνοδος των Podemos

Ο αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τους Podemos καταγράφει μεγάλη άνοδο ενόψει των εκλογών στις 26 Ιουνίου στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα.

Ο συνασπισμός των Unidos Podemos καταγράφει ποσοστό 25,6% των ψήφων, κερδίζοντας 88-92 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών, από τις 72 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, με ποσοστό 29,2% και 118-212 έδρες, καταγράφοντας μικρή πτώση από τις 123 έδρες του Δεκεμβρίου και πολύ μακριά από τον στόχο των 176 εδρών ώστε να καταφέρει να σχηματίσει πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, το σοσιαλιστικό κόμμα εμφανίζεται τρίτο στην δημοσκόπηση, με 21,2% και 78 έως 80 έδρες σε σύγκριση με τις 90 της εκλογικής αναμέτρησης του Δεκεμβρίου ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos παραμένουν στην τέταρτη θέση με 14,6% και 38-39 έδρες, από τις 40 του Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αναγκάσει τους σοσιαλιστές να λάβουν την δύσκολη απόφαση να στηρίξουν έναν μεγάλο συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα ή να συμμαχήσουν με τους Podemos σε μια αριστερή διακυβέρνηση, επιλογές που επανειλημμένα ο ηγέτης του Πέδρο Σάντσεθ έχει απορρίψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ