ΚΟΣΜΟΣ

TikTok: Η απάντηση για την αναστολή χρήσης του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

TikTok: Η απάντηση για την αναστολή χρήσης του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η απάντηση εκπροσώπου του TikTok μετά την απόφαση ΑP Photo

Εκπρόσωπος του TikTok, απαντά με ανακοίνωση, σχετικά με την αναστολή χρήσης του, σε συσκευές εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, «πιστεύουμε ότι αυτή η αναστολή είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις. Μας εκπλήσσει που η Επιτροπή δεν επικοινώνησε απευθείας μαζί μας ούτε έδωσε μια εξήγηση - ζητήσαμε μια συνάντηση για να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα σχετικά με το πώς προστατεύουμε τα δεδομένα των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την ΕΕ που έρχονται στο TikTok κάθε μήνα.

Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την προσέγγισή μας στην ασφάλεια δεδομένων, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη για την αποθήκευση δεδομένων χρηστών σε τοπικό επίπεδο, περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα και ελαχιστοποίηση των ροών δεδομένων εκτός Ευρώπης».

Για ποιο λόγο οδηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την απόφαση

Στην απαγόρευση της χρήση του από το προσωπικό του θεσμού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λόγους ασφαλείας, στο φόντο της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση.

Η κίνηση αυτή, αποτελεί αποτέλεσμα της ανησυχίας των δυτικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα του Λευκού Οίκου, πως οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν την κινεζική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών της, στη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Politico ότι το πρωί της Πέμπτης (23/2), σε e-mail που απεστάλη σε όλο το προσωπικό, δόθηκε προθεσμία να αφαιρέσει το TikTok μέχρι τις 15 Μαρτίου από τις εταιρικές συσκευές του. Διαφορετικά, εάν ορισμένοι επιθυμούν να διατηρήσουν την εφαρμογή θα πρέπει να διαγράψουν επαγγελματικές εφαρμογές που σχετίζονται τον οργανισμό από τα προσωπικά τους τηλέφωνα.

Η οδηγία της Κομισιόν

«Με σκοπό την προστασία των δεδομένων της Επιτροπής την αύξηση της κυβερνοασφάλειάς της, το εταιρικό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή TikTok στις εταιρικές και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών του θεσμού», επεσήμανε αρχικά.

Τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πιθανό να ακολουθήσουν την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής, αν και μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της πολιτικής αυτής στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι, η απαγόρευση της Κομισιόν ακολουθεί μια απόφαση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα τέλη του περασμένου έτους να περιορίσει τη χρήση του TikTok από τις συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ