ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Εδώ κάθονται εγκληματίες πολέμου» - Κατεστραμμένο άρμα μάχης έξω από τη ρωσική πρεσβεία

Γερμανία: «Εδώ κάθονται εγκληματίες πολέμου» - Κατεστραμμένο άρμα μάχης έξω από τη ρωσική πρεσβεία
Η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει το περιστατικό AP/Markus Schreiber

Ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στάθμευσαν μπροστά από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ένα κατεστραμμένο, σκουριασμένο ρωσικό άρμα μάχης.

«Το κατεστραμμένο άρμα μάχης σηματοδοτεί την πτώση. Η Ουκρανία θα γίνει το Στάλινγκραντ του Πούτιν», δήλωσε ο Βίλαντ Γκίμπελ, επιμελητής του μουσείου Berlin Story Bunker, αναφερόμενος στην ήττα της Γερμανίας σε μια μεγάλη μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σ’ αυτήν την πρεσβεία κάθονται εγκληματίες πολέμου. Κανένας από την πρεσβεία δεν τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία… Πάντα διερωτώμαι τι μπορώ να κάνω και αυτό είναι το ελάχιστο. Όμως το να τοποθετήσεις ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης μπροστά από την πόρτα των Ρώσων σε ένδειξη διαμαρτυρίας είναι φυσιολογικό. Δόξα στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Γκίμπελ.

Η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει το περιστατικό. Το άρμα μάχης, ένα ρωσικό άρμα τύπου Τ-72 Β1, (του 1985), καταστράφηκε στις 31 Μαρτίου του 2022 κοντά στο χωριό Ντμίτριφκα κοντά στο Κίεβο, από αντιαρματική νάρκη, σύμφωνα με τον διοργανωτή της δράσης Γκίμπελ και τον συνάδελφό του Έννο Λέντσε.

Οι δύο ακτιβιστές δήλωσαν ότι το μετέφεραν στην Γερμανία με την βοήθεια του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και του Εθνικού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας της Ουκρανίας.

Το άρμα μάχης τοποθετήθηκε στην διασταύρωση της Σαντοουστράσε και του πιο τουριστικού δρόμου της γερμανικής πρωτεύουσας Ούντερ ντεν Λίντεν, όπου θα παραμείνει έως την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου.

Το περιφερειακό γραφείο του δήμου Μίτε του Βερολίνου πέρυσι είχε απορρίψει την αίτηση των Λέντσε και Γκίμπελ να εκθέσουν το άρμα μάχης, επικαλούμενο ανησυχίες, μεταξύ άλλων για την οδική ασφάλεια.

Οι διοργανωτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου τους έδωσε την άδεια να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία τους. Το άρμα μάχης θα περιοδεύσει ανά την Ευρώπη και ενδέχεται να καταλήξει στο τέλος στο μουσείο αρμάτων μάχης της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ